До 70-річчя Битви за Дніпро у Кривому Розі відкриється після реконструкції меморіальний комплекс біля Монументу «Перемога»

12:40 22 Червня 2013 року

Кривий Ріг, Дніпропетровська область, 22 червня 2013 року. Восени цього року Дніпропетровщина і Україна відзначає 70-річчя Битви за Дніпро, 28 жовтня 2014 року – 70 років визволення України, 9 травня 2015 року – 70 років Великої Перемоги.

«З нагоди цих пам'ятних дат Уряд реалізує комплекс військово-патріотичних проектів, а також проводить масштабні роботи з будівництва, реконструкції та благоустрою парків, скверів, пам'ятників, меморіалів, братських могил. Зокрема, до 70-річчя Битви за Дніпро у Кривому Розі біля Монументу «Перемога» з'явиться оновлений меморіальний комплекс», - сказав Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул під час робочої наради.

Для створення меморіального комплексу в Дзержинському районі Кривого Рогу проводиться реконструкція скверу біля монументу «Перемога». Наразі ремонтно-будівельні роботи виконані на 35%.

У ході реконструкції у південну частину скверу з місцевого парку буде перенесено Пам'ятник воїнам-афганцям, а у центральну – Стелу Героїв. Буде влаштовано зовнішнє освітлення для підсвічування пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам та стели Героїв. Також буде установлена система автоматичного поливу газонів скверу, укладена тротуарна плитка по всій його території та встановлені лавочки.

До 70-річчя Битви за Дніпро по всій Дніпропетровській області буде реалізована низка заходів. Зокрема, буде проведена масштабна військово-історична реконструкція форсування Дніпра, яке відбулося в 1943 році. У реконструкції візьмуть участь більше 1000 учасників з різних областей України, Росії та інших держав, а також задіяна справжня бойова техніка часів Великої Вітчизняної війни.

У навчальних закладах продовжиться традиція проведення Уроків мужності, уроків пам'яті, зустрічей учнів з ветеранами. У всіх школах продовжиться створення та оновлення музеїв Великої Вітчизняної Війни, тематичних виставок, кімнат бойової і трудової слави міст, сіл і селищ. Ця традиція на Дніпропетровщині була започаткована Олександром Вілкулом 2010 року, коли він перебував на посаді губернатора області.

До 70-річчя Великої Перемоги (в 2015 році) у Дніпропетровську буде створено Музей фортифікації Великої Вітчизняної війни під відкритим небом. На території музею будуть відтворені фортифікаційні споруди, встановлена бойова техніка часів війни.

«Все це - збереження правдивої історії нашого народу. Через такі військово-патріотичні заходи майбутні покоління завжди пам'ятатимуть святий подвиг ветеранів Великої Вітчизняної війни, - сказав Олександр Вілкул, - наш обов'язок - піклуватися про них, і бути гідними продовжувачами справи переможців».