За 2013 рік в Україні обсяг використання вітчизняних будматеріалів зріс на 10% і досяг 80%

11:19 27 Січня 2014 року

- Уряд приділяє особливу увагу розвитку будівельної галузі та реалізації програм імпортозаміщення у виробництві будівельних матеріалів. Завдяки збільшенню обсягів будівництва, створенню нових та реконструкції існуючих виробництв за 2013 рік в Україні обсяг використання вітчизняних будматеріалів зріс на 10% і досяг 80%, - сказав під час робочої наради Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

За оцінками експертів, у 2014 року очікується, що відсоток використання в будівництві вітчизняних будівельних матеріалів сягне 85% від загального обсягу.

За останні роки у будівництво новітніх високотехнологічних виробництв будівельних матеріалів та модернізацію існуючих вітчизняні та іноземні інвестори спрямували десятки мільйонів гривень. Ці виробництва оснащені сучасними енергозберігаючими технологіями, новітньою системою контролю сировини і готової продукції, що дозволяє випускати конкурентоспроможні енергоефективні будівельні матеріали, які відповідають як національним так і європейським стандартам.

 Якість українських будівельних матеріалів відповідає сучасним стандартам. І українські будівельники використовують вітчизняні будівельні матеріали під час реалізації великих інфраструктурних проектів. Так, на будівництві транспортної розв'язки на Поштовій площі у Подільському районі Києва використано 95% будівельних матеріалів вітчизняного виробництва, у тому числі металоконструкції, залізобетоні вироби тощо.

З 2010 року Україна досягла стійкої динаміки зростання експорту над імпортом будівельних матеріалів.

Співвідношення між експортом та імпортом матеріалів (цегла, металоконструкції, утеплювач, цемент, щебінь, пісок, покрівельні матеріали, лінолеум, плитка, шпалери, лісоматеріали, вироби з пластмас, сантехніка тощо) за 2009-2012 роки у середньому склало – 1,6 разів, за 2013 рік в 2,0 рази, а у 2014 році прогнозується – 2,1 рази.

В 2013 році експорт основних будматеріалів здійснювався до Білорусії, Казахстану та Росії та склав 9,5 млрд.грн., що майже у 5 разів перевищив показник експорту до країн ЄС – 2,2 млрд.грн. Імпортовано основних будматеріалів із Білорусії, Казахстану, Росії на 1,0 млрд.грн., що у свою чергу у 5 разів менше обсягів імпортованих матеріалів ніж з країн ЄС – 5,0 млрд.грн.

- Україні економічно вигідно збереження та розвиток виробничо-коопераційних зв’язків з Білорусією, Казахстаном та Росією. Це сприяє створенню нових робочих місць та зростанню зарплати у галузі. На сьогоднішній день перед нами стоїть два стратегічних завдання. Зберегти існуючий ринок експорту будматеріалів з країнами СНД та збільшити обсяги експорту до країн ЄС, - зазначив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Кількість новостворених та реконструйованих виробництв будівельних матеріалів та виробів становить: 2009 рік – 10, 2010 рік – 12, 2011 рік – 15, 2012 рік – 21, 2013 рік - 25 виробництв. Здебільшого це підприємства, які виробляють: цеглу будівельну, у тому числі клінкерну, залізобетон; металоконструкції; цемент; віконне скло в асортименті; віконні та дверні вироби; паркет; шпалери тощо, які є конкурентоздатними і не поступаються іноземним аналогам.

- Розвиток вітчизняного виробництва будівельних матеріалів в свою чергу збільшує внутрішній попит на метал та продукцію машинобудування українського виробництва, деревину, продукцію видобувної промисловості і це є дуже важливим для розвитку економіки України у цілому, - зазначив Віце-прем’єр Олександр Вілкул. 

Також, за оперативною інформацією Держстату України, за січень-листопад  2013 року зросли порівняно з відповідним періодом 2012 року обсяги виробництва:

  • граніту – на 84,2% (вироблено 3083,9 тис. куб. м);
  • скла листового гнутого, гранованого, гравірованого, свердлень, емальованого або обробленого іншим способом – на 35,5 % (вироблено 1271,2 тис. кв. м);
  • вікон, дверей, рам,порогів дерев`яних – на 25,3% (вироблено 2983,9 тис. кв. м);
  • блоків з ніздрюватих бетонів – на 8,1% (вироблено 638,3 млн. шт. ум. цегли);
  • гіпсових сумішей – на 6,2 % (вироблено 596,8 тис. т);
  • шлаковати, вати мінеральної силікатної та аналогічних мінеральних ват (включно суміші) в блоках, листах чи рулонах – на 4,7% (вироблено 1845,5 тис. куб. м);
  • блоків та цегли з цементу, штучного каменю чи бетону для будівництва –  на 4,1% (вироблено 1281,3 млн. шт. ум. цегли);
  • виробів санітарно-технічних керамічних – на 2,9% (вироблено 4276,1 тис. шт.);
  • гіпсу – на 1,4 % (вироблено 2114,1 тис. т).

«Уряд приділяє особливу увагу розвитку будівельної галузі та реалізації програм імпортозаміщення у виробництві будівельних матеріалів. Завдяки збільшенню обсягів будівництва, створенню нових та реконструкції існуючих виробництв за 2013 рік в Україні обсяг використання вітчизняних будматеріалів зріс на 10% і досяг 80%», - сказав під час робочої наради Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

За оцінками експертів, у 2014 року очікується, що відсоток використання в будівництві вітчизняних будівельних матеріалів сягне 85% від загального обсягу.