Вілкул та актор фільму «В бой идут одни старики» Талашко передали в Національний музей Дніпропетровська фрагменти легендарного літака Ла-5

14:25 19 Жовтня 2013 року

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, як голова Державної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, разом з пошуковцями та актором Володимиром Талашко передали понад 1,5 тисячі експонатів часів Великої Вітчизняної війни до Національного музею ім. Д.І. Яворницького у Дніпропетровську.

a

 

 19 жовтня 2013, м. Дніпропетровськ.

- Вже для кількох поколінь одним з найбільш знакових фільмів, що розповідає історію Великої Вітчизняної війни, є фільм «У бій йдуть одні старики». У цьому фільмі мова йде про героїзм льотчиків, піхотинців, інженерів - всього нашого народу. Сьогодні ми передаємо до музею імені Д.І. Яворницького залишки легендарного літака Ла-5, який, так само як у тому фільмі, захищав небо нашої батьківщини, - сказав Олександр Вілкул на церемонії передачі експонатів до музею.

Літак Ла-5, фрагменти якого тепер зберігатимуться в Дніпропетровському Національному музеї ім. Д.І. Яворницького, знайшли під час розкопок на одному із плацдармів річки Дніпро. Літак Ла-5 входив до складу 302-ї винищувально-авіаційної дивізії. Саме у цій дивізії служив тричі Герой Радянського Союзу, українець, льотчик Іван Кожедуб. Його вважають найкращим «асом» авіації союзників. За всю війну жодного разу не був збитий. На власному рахунку має 330 бойових вильотів, у 120 повітряних боях збив 64 літаки противників.

- Цього року виповнюється 70 років битви за Дніпро. Однієї з найбільш кровопролитних битв за всю історію людства. Наступного року буде 70 років з дня визволення України. І в 2015 році виповниться 70-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні. Наш синівський обов'язок - зберегти правдиву історію нашого народу, - сказав Олександр Вілкул.

До музею також були передані фрагменти важкої воєнної техніки та озброєння, особисті речі солдатів, гільзи та побутова воєнна атрибутика. Всі ці експонати були знайдені пошуковцями на місті тодішніх боїв.

- Ми передаємо понад 1,5 тисячі знахідок пошуковців, які дістали з землі рештки зброї, снарядів - які як осколки війни до цих пір знаходяться в тілі нашої землі, - сказав Олександр Вілкул.

Також в рамках святкування 70-річчя визволення Дніпропетровська, в місті  пройшла зустріч ветеранів Великої Вітчизняної війни з відомим українським актором, виконавцем однієї з головних ролей в знаменитій кінострічці «У бій ідуть одні старики» Володимиром Талашко.

- Кіно несе великий заряд енергії і дозволяє стати очевидцями подій, які трапилися давно або далеко від нас. Особливо це стосується таких великих фільмів, як «У бій ідуть одні старики». І я вдячний Володимиру Талашко, що він сьогодні з нами, - сказав Олександр Вілкул.

За підтримки Олександра Вілкула та Дніпропетровської обласної організації Партії Регіонів створено кілька документальних фільмів про Велику Вітчизняну війну. Зокрема, торік вийшла стрічка «Гірке зернятко Перемоги» - про героїзм учасників переправи через Дніпро в районі села Військове восени 1943 року. Також було створено  цикл фільмів «Жива пам'ять регіонів».

- На наступному тижні ми будемо презентувати наш новий фільм - «Серце України». Він розповідає про 5 визвольних операцій Другої світової війни, - сказав Олександр Вілкул.

Він подякував ветеранам за те, що сучасне покоління українців бачать війну тільки в кіно і в кадрах кінохроніки.

- У цьому залі знаходяться люди, які своїм серцем, своїми руками, своєю волею і мужністю наближали цю перемогу. Просто як людина, як ваш земляк, хочу вам сказати: Я зроблю все, щоб українці не забули події тих часів і з повагою ставилися до ветеранів Великої вітчизняної війни, - сказав Олександр Вілкул.

До уваги ЗМІ! Повну версію відео можна завантажити тут.

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, як голова Державної комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, разом з пошуковцями та актором Володимиром Талашко передали понад 1,5 тисячі експонатів часів Великої Вітчизняної війни до Національного музею ім. Д.І. Яворницького у Дніпропетровську.

 19 жовтня 2013, м. Дніпропетровськ. «Вже для кількох поколінь одним з найбільш знакових фільмів, що розповідає історію Великої Вітчизняної війни, є фільм «У бій йдуть одні старики». У цьому фільмі мова йде про героїзм льотчиків, піхотинців, інженерів - всього нашого народу. Сьогодні ми передаємо до музею імені Д.І. Яворницького залишки легендарного літака ЛА 5, який, так само як у тому фільмі, захищав небо нашої батьківщини», - сказав Олександр Вілкул на церемонії передачі експонатів до музею.