В регіонах мають бути активізовані програми роздільного збору та вторинного використання відходів

14:20 28 Листопада 2013 року

28 листопада. Рівне. За дорученням Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник провів робочу нараду щодо поширення на всі регіони досвіду рівненського промислового кластеру з виробництва альтернативного палива з побутових відходів та використання його на вітчизняних підприємствах.

 

 - Створення в кожному регіоні промислових кластерів з виробництва і використання альтернативних джерел енергії дозволить замінити дорогий природний газ дешевшим вітчизняним паливом. Це сприятиме зниженню енергозалежності України, залученню інвестицій в економіку, підвищенню її конкурентоспроможності, створенню нових робочих місць, вирішенню екологічних проблем. Віце-прем’єр Олександр Вілкул дав завдання активізувати в регіонах програми роздільного збору та вторинного використання відходів, - сказав Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Він зазначив, що необхідно вивчати та втілювати успішний досвід, зокрема Рівненської області, яка з 2011 року на 9% скоротила обсяг споживання природного газу (з 103 млн м3 до 93 млн м3). А за рахунок заміщення альтернативними джерелами енергії - на 3,5% (або 91 млн м3).

За завданням Віце-прем’єра Олександра Вілкула в ході робочого візиту Геннадій Темник за участі заступників голів облдержадміністрацій всіх регіонів України і мерів багатьох міст провів нараду щодо діяльності двох підприємств Рівненщини, об’єднаних в єдиний промисловий ланцюг з виробництва та використання відновлюваного палива. А саме – сміттєпереробного підприємства «Укреко-Індастрі» та підприємства «Волинь-Цемент».

Сміттєпереробний комплекс підприємства «Укреко-Індастрі» забезпечує збір і сортування сміття, після чого подрібнює його і перетворює на альтернативний вид палива – флафф (відсортовані та подрібнені неорганічні відходи). В результаті сортування 50-60% зібраного сміття йде на виробництво флаффу.

- Як наслідок в 2 рази зменшується кількість відходів на сміттєзвалищі, що суттєво знижує навантаження на навколишнє природне середовище та подовжує термін використання сміттєзвалювального полігону на десятки років, - сказав генеральний директор «Укреко-Індастрі» Святослав Євтушенко.

- Потужність підприємства розрахована на 120 тисяч тон побутових відходів щорічно, що дає можливість у майбутньому переробляти відходи не тільки з Рівного, а й з інших населених пунктів області, - сказав заступник голови Рівненської ОДА Володимир Новак.

Вироблений на «Укреко-Індастрі» екологічно чистий флафф йде в обертові печі другого підприємства виробничого ланцюжка - «Волинь-цементу», де  спалюється разом з пиловугільною сумішшю під час виробництва клінкеру (проміжного продукту при виробництві цементу). А газ в цьому процесі використовується тільки частково для розпалу обертових печей. Сьогодні частка флаффу в суміші складає вже 20%. В подальшому планується збільшити її до 40%.

Як  доповів генеральний директор ПАТ «Волинь-Цемент» Сергій Дудзяний, за рахунок цього «Волинь-Цемент» вже на понад 93% знизив споживання природного газу - зі 107 млн м3 до 7 млн м3 на рік.

За рахунок того, що вартість теплової енергії від флаффу суттєво дешевша, ніж при використанні природного газу, підприємство на 15% знизило частку енергетичної складової в собівартості продукції.

- Вивільнені кошти йдуть на подальшу модернізацію виробництва і впровадження енергозберігаючих технологій, - сказав Сергій Дудзяний.

Зокрема, на підприємстві встановлено нове сучасне електрообладнання, яке дозволило значно знизити втрати електроенергії в передавальних мережах  та перейти у 1 клас енергоспоживання, що дає можливість економії на 20 млн грн на рік.

За рахунок такого режиму енергозбереження, на підприємстві модернізовано пакувальне відділення та побудовано новий блок відвантаження цементу в автомашини, що в 2 рази збільшило обсяги реалізації товарного цементу в 2013 році.

За словами Сергія Дудзяного, впровадження на підприємстві природоохоронних заходів дозволило знизити викиди цементного пилу в атмосферу до 10 мг/куб. м, що відповідає європейським та світовим нормам.

- Альтернативи використання відновлюваних видів палива немає. Успішний досвід Рівненського кластеру з виробництва такого палива з побутових відходів та використання його на підприємстві замість природного газу має бути поширений на всі регіони, - сказав Геннадій Темник.

Також в цей день Геннадій Темник провів виїзне засідання колегії Мінрегіону, в якому взяли участь профільні заступники голів облдержадміністрацій. Під час колегії він за дорученням Олександра Вілкула поставив перед всіма регіонами завдання активізувати роботу з роздільного збору побутових відходів. А також вивчити досвід роботи Рівненського промислового кластеру виробництва із сміття альтернативних видів палива та зобов’язав всі регіони наступного року представити власні проекти енергозаміщення.

- За 4 роки на таку модель, яка реалізується на Рівненщині, мають перейти всі регіони, оскільки згідно з законодавством з 2018 року захоронення сміття буде можливим тільки після сортування, - сказав Геннадій Темник.

Довідково: Наразі в Україні вже у понад 500 міст та сіл впроваджено технологію роздільного збирання побутових відходів. Це втричі більше, ніж у минулому році (на початок 2012 року роздільне збирання було впроваджено у 185 населених пунктах).

З 2010 року відкрито 21 сміттєсортувальну лінію за допомогою сучасних технологій поводження з побутовими відходами у 15 населених пунктах. Ще у 23-х населених пунктах триває будівництво сміттєсортувальних комплексів (планується  ввести в експлуатацію у 2013-2016 роках).

28 листопада. Рівне. За дорученням Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник провів робочу нараду щодо поширення на всі регіони досвіду рівненського промислового кластеру з виробництва альтернативного палива з побутових відходів та використання його на вітчизняних підприємствах.

«Створення в кожному регіоні промислових кластерів з виробництва і використання альтернативних джерел енергії дозволить замінити дорогий природний газ дешевшим вітчизняним паливом. Це сприятиме зниженню енергозалежності України, залученню інвестицій в економіку, підвищенню її конкурентоспроможності, створенню нових робочих місць, вирішенню екологічних проблем. Віце-прем’єр Олександр Вілкул дав завдання активізувати в регіонах програми роздільного збору та вторинного використання відходів», - сказав Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Він зазначив, що необхідно вивчати та втілювати успішний досвід, зокрема Рівненської області, яка з 2011 року на 9% скоротила обсяг споживання природного газу (з 103 млн м3 до 93 млн м3). А за рахунок заміщення альтернативними джерелами енергії - на 3,5% (або 91 млн м3).