В Карпатах посилюється робота рятувальників на гірських перевалах

14:46 11 Грудня 2013 року

- Для забезпечення безпеки людей у зв’язку з погіршенням погодних умов рятувальники збільшили кількість гірських перевалів Карпат, на яких чергує спецтехніка. Раніше Яблуницький, Вишківський, Латірський та Ужоцький перевали вже були забезпечені автотягачами, від сьогодні спецтехнікою забезпечений ще й  Абранський перевал. Наразі в горах чергує 12 автомобільних тягачів, а вразі ускладнення погодних умов передбачено виставлення ще 48 на завчасно визначених ділянках доріг в регіонах, де прогнозується ускладнення руху. Також на гірських перевалах розгорнуто пункти обігріву водіїв. Що стосується роботи системи життєзабезпечення, то комунальні, автодорожні служби також переведені в посилений режим роботи. З 9 на 10 грудня внаслідок сильних поривів вітру та снігу сталося знеструмлення 47 населених пунктів у Дніпропетровській, Вінницькій, Кіровоградській та Херсонській областях. Протягом 10 грудня енергопостачання цих населених пунктів відновлено. Уряд тримає ситуацію на контролі. У разі необхідності регіонам надається допомога. Люди мають отримувати тепло, воду, газ та електроенергію в незалежності від погоди та соціальних акцій, - сказав Віце-прем'єр Олександр Вілкул.

Відповідно до штормових попереджень Українського Гідрометцентру 11 грудня у Дніпропетровській, Херсонській і Запорізькій областях та в Криму спостерігаються несприятливі погодні умови: сильний сніг, мокрий сніг, місцями налипання мокрого снігу, ожеледь, хуртовини, снігові замети, пориви вітру до 15-20 м/с, на півдні та в Приазов'ї подекуди до 25-30 м/с, на дорогах країни ожеледиця. У Києві та Київській області можлива ожеледиця, вночі та вранці очікуються пориви вітру до 15-20 м/с. В цілому по Україні протягом наступних 5 діб очікується ускладнення погодних умов -  місцями сильний сніг, налипання мокрого снігу, ожеледь, поривчатий вітер, хуртовини.

- Цілодобово працює Штаб із забезпечення сталого функціонування систем життєзабезпечення в Мінрегіоні, який координує роботу обласних штабів та проводить постійний моніторинг ситуації в регіонах. Аварійні ситуації, які виникають, оперативно ліквідовуються. Зокрема, наразі ведуться ремонтно-відновлювальні  роботи з ліквідації локальних поривів тепломереж в Києві, в наслідок чого не опалюються 10 житлових будинків. Теплопостачання будинків має бути відновлене протягом доби, - сказав Олександр Вілкул. 

Також в ніч з 9 на 10 грудня внаслідок сильних поривів вітру і снігу та через спрацювання захисту ліній електропередач сталося знеструмлення 47 населених пунктів у Дніпропетровській (20 населених пунктів), Вінницькій (14), Кіровоградській (8) та Херсонській (5) областях. Протягом 10 грудня енергопостачання населених пунктів відновлено.

За даними оперативно-диспетчерської служби Мінрегіону за останню добу для ліквідації наслідків несприятливих погодних умов на дорогах населених пунктів працювало 1066 одиниць комунальної техніки, використано 3913 тон піщано-соляної суміші, задіяне в розчищенні доріг понад 8650 працівників комунальних служб. За минулу добу розчищено майже 50 тис км доріг, майже 64 млн м2 тротуарів та майже 58 млн м2 прибудинкових територій.

Для забезпечення сталого руху на автошляхах між населеними пунктами Державна служба з надзвичайних ситуацій та Укравтодор здійснює постійний моніторинг ситуації. Станом на 10 грудня на зимовому утриманні доріг загального користування (розчищенні, посипанні) задіяне 1,6 тис одиниць техніки та 1,4 тис робітників. В режимі чергування перебуває 895 одиниць техніки і механізмів та 1,2 тис. робітників.

- В ряді аварійних ситуацій, що виникали протягом минулої доби на дорогах через непогоду, громадянам своєчасно надавалася допомога рятувальниками, - сказав Олександр Вілкул.

Зокрема, у Закарпатській області 9 грудня о 14:25 у зв’язку з випаданням великої кількості мокрого снігу на автодорозі «Мукачеве - Рахів - Богородчани - Івано-Франківськ - Рогатин - Бібрка – Львів» сталося сходження снігової лавини об’ємом близько 60 куб.м. В наслідок чого було засипано одну смугу руху. Проїзд  був тимчасово обмежений до 17:30, виконувалися роботи по ліквідації наслідків сходження снігової лавини. Але о 17:45 сталося повторне сходження снігової лавини об’ємом 200 куб.м. Наразі частково забезпечено проїзд по одній стороні дороги. На місці сходження  снігової лавини працює важка техніка.

Рятувальники Мукачівського району (Закарпатська обл) проводили роботи з відбуксування легкового автомобілю, який по слизькій дорозі з’їхав в кювет по вул. Сороча у місті Мукачеве. Також працівники ДСНС за допомогою автотягачів, які чергують на перевалах Воловецького району, відбуксирували три вантажні автомобілі.

В Київській області 9 грудня рятувальниками 37-ї державної пожежної-рятувальної частини м.Вишгород та 36-ї державної пожежної-рятувальної частини м. Ірпінь проводилося буксирування автомобілів на трасах «Київ – Овруч» та «Київ – Чоп». Працівники ДСНС України у Київській області продовжують й надалі надавати допомогу водіям.

У Херсонській області 10 грудня рятувальники аварійно-рятувального загону спецпризначення о 06:30 надали допомогу водію карети швидкої медичної допомоги, який не міг під’їхати до лікарні ім. Лучанського з боку вул. Кримської через дерево, що перекрило дорогу.

У Вінницькій області 9 грудня рятувальники за допомогою спеціального обладнання розчищали автошляхи від повалених дерев біля с. Воробіївка та в м.Жмеринка на вул. І.Франка. Рух транспорту відновлений.

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в АР Крим, на прохання Сімферопольської і Кримської єпархії встановило великий намет для обігріву людей на території собору Олександра Невського, куди напередодні  доставили святі мощі Георгія Побідоносця. Рятувальники запрошують до намету дітей та людей похилого віку, а також прихожан, які стоять у довгій черзі на вулиці.

 

«Для забезпечення безпеки людей у зв’язку з погіршенням погодних умов рятувальники збільшили кількість гірських перевалів Карпат, на яких чергує спецтехніка. Раніше Яблуницький, Вишківський, Латірський та Ужоцький перевали вже були забезпечені автотягачами, від сьогодні спецтехнікою забезпечений ще й  Абранський перевал. Наразі в горах чергує 12 автомобільних тягачів, а вразі ускладнення погодних умов передбачено виставлення ще 48 на завчасно визначених ділянках доріг в регіонах, де прогнозується ускладнення руху. Також на гірських перевалах розгорнуто пункти обігріву водіїв. Що стосується роботи системи життєзабезпечення, то комунальні, автодорожні служби також переведені в посилений режим роботи. З 9 на 10 грудня внаслідок сильних поривів вітру та снігу сталося знеструмлення 47 населених пунктів у Дніпропетровській, Вінницькій, Кіровоградській та Херсонській областях. Протягом 10 грудня енергопостачання цих населених пунктів відновлено. Уряд тримає ситуацію на контролі. У разі необхідності регіонам надається допомога. Люди мають отримувати тепло, воду, газ та електроенергію в незалежності від погоди та соціальних акцій», - сказав Віце-прем'єр Олександр Вілкул.