Україна подала в МОК офіційну Декларацію про подачу заявки на проведення у Львові зимової Олімпіади-2022

19:42 05 Листопада 2013 року

- Сьогодні ми стаємо творцями нового етапу в історії нашої держави. Україна подала в Міжнародний Олімпійський комітет офіційну декларацію про подачу заявки на проведення у Львові Зимової Олімпіади-2022. Це стане поштовхом не тільки для популяризації спорту та туризму в Україні, а й важливим елементом в економічному розвитку, залученні інвестицій, створенні нових робочих місць, відкритті України світові. Ми маємо підтримку Президента Віктора Януковича, Уряду, провідних спортсменів та всіх небайдужих українців,  - сказав Олександр Вілкул на XXVIII Генеральній асамблеї Національного Олімпійського комітету України.

Підписи під відповідними документами поставили голова Організаційного комітету з підготовки та супроводження заявки до МОК про здобуття права на проведення в 2022 році Зимових Оліміпійських та Паралімпійських ігор, Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка та міський голова Львова Андрій Садовий.

- В 5 годинах їзди від Львова проживає майже 50 мільйонів людей з 7 країн. Ми створюємо можливості для заняття зимовими видами спорту в тій частині Європи, куди комфортно можуть приїхати туристи-любителі та професійні спортсмени. Наші спортсмени повинні тренуватися в Україні, а не за кордоном. Так само як і українці, які захоплюються зимовим спортом, мають отримати можливість якісно відпочивати в рідних Карпатах, - сказав Олександр Вілкул.

Він додав, що заявка на Олімпіаду 2022 – це більше, аніж нові спортивні об’єкти, дороги та готелі:

- Львів-2022 залишить «загальнолюдську спадщину» у вигляді нових вмінь, унікального досвіду для атлетів, тренерів, журналістів, спортивних менеджерів та волонтерів.

- 10 років тому я не міг собі уявити, що буду свідком участі України у змаганні за право прийняти Олімпійські ігри. Це є підтвердженням відродження українських спортивних традицій, відродження зимового спорту та олімпійського духу. Ми створюємо можливість для майбутніх поколінь українців приєднатися до Олімпійського руху і подарувати світу нових Олімпійських чемпіонів, - сказав президент НОК України Сергій Бубка.

Міський голова Львова Андрій Садовий переконаний, що із підготовкою заявки на Олімпіаду-2022 все більше людей закордоном дізнаються про туристичну унікальність міста Лева.

- Львів знаходиться всього за 60 кілометрів від Європейського Союзу. Така близькість Об’єднаної Європи з нашим містом дозволить залучити мільйони іноземних інвестицій, які підуть на поліпшення туристичної та транспортної інфраструктури. Це нові перспективи для стрімкого розвитку міста, - акцентував мер Львова.

Нагадаємо, що 16 жовтня Рада регіонів, 22 жовтня Львівська обласна рада, а 24 жовтня Львівська міська рада – офіційно проголосували за підтримку заявки України на проведення Зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор 2022 року.

В ході підготовки планується 2 кластери: «льодовий» - буде розташований у Львові, а «сніговий» – у Тисовці, Панасівці та Боржаві.

На всіх об’єктах, які зведуть до Зимової Олімпіади, будуть створені комфортні умови для усіх спортсменів та вболівальників, в тому числі і для людей з особливими потребами. До процесу підготовки заявки Україна триває тісна співпраця із національними федераціями зимових видів спорту. Залучені фахівці світового рівня, які працювали над концепціями останніх п’яти переможних олімпійських заявок.

Довідка:

Після підписання Декларації про наміри подати заявку на проведення в Україні зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор-2022, офіційний лист-декларація надсилається до МОК. У березні 2014 року до МОК буде подано заявковий файл і гарантійні листи від НОК та керівництва міста Львова. В липні 2014 року Виконавчий комітет МОК оприлюднить список міст-кандидатів. Місто, яке прийматиме 24-ті Зимові Олімпійські ігри, оберуть в липні 2015 року на засіданні МОК в Куала-Лумпурі (Малайзія).

«Сьогодні ми стаємо творцями нового етапу в історії нашої держави. Україна подала в Міжнародний Олімпійський комітет офіційну декларацію про подачу заявки на проведення у Львові Зимової Олімпіади-2022. Це стане поштовхом не тільки для популяризації спорту та туризму в Україні, а й важливим елементом в економічному розвитку, залученні інвестицій, створенні нових робочих місць, відкритті України світові. Ми маємо підтримку Президента Віктора Януковича, Уряду, провідних спортсменів та всіх небайдужих українців»,  - сказав Олександр Вілкул на XXVIII Генеральній асамблеї Національного Олімпійського комітету України.