У Києві пройшли наймасштабніші за останні роки командо-штабні тренування рятувальників, комунальних служб, МВС та інших для актуалізації спільних дій під час надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період

16:52 23 Жовтня 2013 року

 

 Прем'єр-міністр України Микола Азаров та віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул
Прем'єр-міністр України Микола Азаров та віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул

- Завдяки посиленій увазі Уряду, і зокрема Прем‘єр-міністра України Миколи Азарова, до побудови ефективної системи цивільного захисту в Україні вперше за декілька років були актуалізовані плани взаємодії під час надзвичайних ситуацій. Спільні навчання дають змогу відпрацювати таку взаємодію, мобілізувати всіх учасників, які можуть бути задіяні в ліквідації надзвичайних ситуацій – від військових до волонтерів, – підкреслив Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських.

- Клімат змінюється, ми бачили це минулої зими, і наступна також буде складна. Проте люди мають отримувати своєчасну допомогу та інформацію. Для цього всі служби мають діяти на випередження та скоординовано. Тому ми оновлюємо систему оперативного реагування на надзвичайні ситуації за участю всіх служб, які мають бути до цього залучені. Для цього в кожній області створені оперативні штаби, актуалізовані механізми реагувань та приведено в готовність Міжвідомче угрупування сил у складі понад 40 тис чоловік, підготовлена спеціальна, автодорожня та комунальна техніка,- сказав Олександр Вілкул.

командо-штабні тренування рятувальників, комунальних служб, МВС для актуалізації спільних дій під час надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період

За завданням Олександра Вілкула в спільних тренуваннях в Києві залучено 230 керівників, що входять до оперативного штабу. Зокрема, це керівництво Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), комунальних служб та енергопостачальних компаній м. Києва, Міноборони, МВС, МОЗ, Мінрегіону, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Укравтодору та інших відомств, дислокованих в столиці. Також було залучено близько 70 одиниць техніки від ДСНС, Міноборони, МВС, Мінрегіону, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Укравтодору, Київської міської та Київської обласної держадміністрацій.

- За складністю поставленого завдання та кількістю учасників і залученої техніки - це наймасштабніші тренування в столиці за останні роки, - сказав Олександр Вілкул.

Під час тренувань в Києві була змодельована ситуація, коли територією України пройшли сильні снігопади та хуртовини, а на території Києва випала рекордна кількість снігу.

Таким чином, Державною комісією було поставлене завдання перед штабом Києва: забезпечити рух пасажирського, легкового і вантажного автотранспорту. Особливу увагу необхідно було приділити забезпеченню проїзду транзитного великовантажного автотранспорту, що слідує за маршрутом Чернігів – Київ – Одеса.

Також, згідно з планом навчань, внаслідок збільшення навантаження на комунальні енергомережі при зниженні температури повітря в м. Києві протягом доби, були змодельовані аварії на системах тепло- та електропостачання. Зокрема, учасникам навчань необхідно було оперативно відремонтувати мережі, щоб забезпечити теплом 25 багатоповерхових будинків, у яких проживає 2,1 тис. осіб та відновити електропостачання в 1 лікарні, 2-х закладах освіти, 3-х об’єктах водопостачання та водовідведення.

Спільні тренування проводилися у два етапи: організаційному та практичному.

Під час організаційного етапу першим кроком був аналіз проблем, з якими служби стикалися в попередні періоди під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

- Було поставлено завдання на підставі аналізу актуалізувати плани взаємодій між спеціалізованими службами. Особлива увага має приділятися системі інформування населення щодо ситуації та дій влади, - сказав Олександр Вілкул.

У рамках другого етапу були проведені практичні заходи. Зокрема це стосувалося регулювання дорожнього руху та організації робіт автодорожніх служб в умовах сильного снігопаду. А також розміщення транзитного великовантажного автотранспорту на спеціально відведених місцях – стоянках при обмеженні в'їзду в столицю.

Цього року за завданням державної комісії з надзвичайних ситуацій було створено 25 таких стоянок навколо Києва та обласних центрів, а також підготовлені спеціальні інформаційні знаки щодо обмеження руху транспорту. Для надання допомоги у буксируванні великовантажного транспорту під час великих снігопадів підготовлена військова та спеціальна техніка. Для далекобійників організовані пункти обігріву.

За рахунок своєчасного обмеження в’їзду та руху транспорту комунальна техніка, яка розпочала свою роботу з початку випадання опадів, розчищала дороги. Таким чином, була активізована схема роботи, за якої були мінімізовані ризики створення великих заторів на дорогах Києва, забезпечувалася система очистки вулиць, надавалась необхідна допомога далекобійникам та водіям легкових автомобілів.

Особлива увага під час тренувань була приділена роботі комунальних служб міста під час ліквідації порушень в роботі систем життєзабезпечення. Зокрема, були відпрацьовані дії «Київенерго» та рятувальних служб щодо проведення відновлювальних робіт на магістральній тепловій мережі. Крім того, була відпрацьована взаємодія з волонтерськими організаціями, представниками засобів масової інформації і громадськими організаціями.

- Своєчасні скоординовані дії служб, які мають працювати на випередження, а також оперативне інформування населення – запорука оперативної ліквідації та мінімізації ризиків під час виникнення надзвичайних ситуацій. Дії служб мають чітко координуватися в рамках міста, а при необхідності Державна комісія з надзвичайних ситуацій буде надавати підтримку за допомоги спеціалізованої та важкої техніки, рятувальників, військових та інших підрозділів, - сказав Олександр Вілкул.

 

Довідково:

Згідно даним ДСНС вже підготовлено понад 2400 од. інженерної і 1500 од. снігоочисної техніки , а також понад 1500 автомобілів підвищеної прохідності та тягачів для вилучення транспорту із снігових заметів. Передбачено розгортання 982 пунктів обігріву в населених пунктах, на автошляхах державного значення і гірських перевалах.

Безпосередньо в Києві для очищення вулиць від снігу виділено 390 од. спеціальної техніки. Очищення прибудинкових територій здійснюватиметься комунальними підприємствами за допомогою 360 од. техніки та за участі 6 тис. працівників. Для ліквідації аварій в системах тепло-, газо- та водопостачання створені аварійно-відновлювальні формування у складі 130 од. техніки різного призначення й близько 900 працівників. Приведені у готовність техніка та ремонтні бригади ПАТ «Київенерго», ПАТ «Київводоканал», ПАТ «Київгаз» та Київська служба порятунку. Крім міжвідомчого оперативного штабу, в місті створені районні оперативні штаби з ліквідації надзвичайних ситуацій у зимовий період.

Практичний етап спільних тренувань рятувальників, комунальних служб і МВС України

«Завдяки посиленій увазі Уряду, і зокрема Прем‘єр-міністра України Миколи Азарова, до побудови ефективної системи цивільного захисту в Україні вперше за декілька років були актуалізовані плани взаємодії під час надзвичайних ситуацій. Спільні навчання дають змогу відпрацювати таку взаємодію, мобілізувати всіх учасників, які можуть бути задіяні в ліквідації надзвичайних ситуацій – від військових до волонтерів», – підкреслив Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських.

«Клімат змінюється, ми бачили це минулої зими, і наступна також буде складна. Проте люди мають отримувати своєчасну допомогу та інформацію. Для цього всі служби мають діяти на випередження та скоординовано. Тому ми оновлюємо систему оперативного реагування на надзвичайні ситуації за участю всіх служб, які мають бути до цього залучені. Для цього в кожній області створені оперативні штаби, актуалізовані механізми реагувань та приведено в готовність Міжвідомче угрупування сил у складі понад 40 тис чоловік, підготовлена спеціальна, автодорожня та комунальна техніка»,- сказав Олександр Вілкул.