Розвиток туризму має потенціал збільшить удвічі - до 1 мільйона - кількість робочих місць у галузі

10:07 10 Жовтня 2013 року

Сьогодні в столиці України за підтримки Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула та Всесвітньої туристичної організації (ЮНВТО) розпочав свою роботу ІІ Київський міжнародний туристичний форум, який триватиме 10-12 жовтня 2013 року.

«Україна за оцінкою Всесвітньої туристичної організації вже займає 9-е місце в Європі за кількістю туристів, які відвідують нашу країну.
Україна цікава світові. Ми маємо перетворити наш потенціал у точку росту вітчизняної економіки.
Перед нами стоїть завдання до 2022 року удвічі збільшити число туристів в Україну – до 50 млн. на рік. Відповідно - з 400 тисяч до 1 мільйона зросте кількість робочих місць в галузі, а очікуване збільшення надходжень до бюджету зросте з 1,5 млрд. до 5 млрд. гривень,» сказав Олександр Вілкул на відкритті Форуму.

Наразі за участю вітчизняних та закордонних експертів розроблена Концепція розвитку туристичної галузі України. До кінця року має бути затверджена Державна програма.

«Концепція передбачає максимальне розкриття туристичних можливостей регіонів. Зокрема, Крим та Карпати мають цілорічними  курортами. Промислові регіони мають потенціал розвитку індустріального туризму. Україна повинна розширити спектр послуг та підвищити якість сервісу», - зазначив віце-прем’єр-міністр.

Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул та генеральний секретар Всесвітньої туристичної організації Талеб Ріфаі
Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул та генеральний секретар Всесвітньої туристичної організації Талеб Ріфаі

 

У рамках реалізації Концепції українське законодавство у сфері туризму і курортів приводиться до європейських норм. Програма також включатиме заходи з дерегуляції туристичної діяльності. «Інвестиції в цю галузь за світовими стандартами мають надходити на основі державно-приватного партнерства», - підкреслив віце-прем’єр-міністр України.

За його словами, розвитку туризму та підвищенню іміджу нашої країни також сприяють культурні події і спортивні свята світового рівня.
«Великим проривом було Євро-2012. У серпні цього року ми приймали і успішно провели юнацький Чемпіонат Європи з баскетболу 2013 (U-16), який за оцінкою ФІБА названий кращим за всю історію існування чемпіонату. Наступним важливим кроком стане проведення в 2015 році Чемпіонату Європи з баскетболу. Україна подасть заявку на проведення Зимових Олімпійських ігор-2022. Також в Україні проходять яскраві музичні фестивалі, які займають гідне місце на туристичні йкарті Європи», - сказав Олександр Вілкул.

«Культура і наша спільна європейська історія також є важливою складовою туризму. У цьому році ЮНЕСКО включив до списку Всесвітньої культурної спадщини дерев'яні церкви Карпатського регіону та Стародавнє місто Херсонес Таврійський. У грудні 2013 Україна вперше очікує надання Петриківського розпису статусу Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО», - підкреслив віце-прем’єр.

Віце-прем’єр-міністр України подякував генеральному секретарю Всесвітньої туристичної організації Талебу Ріфаі за співпрацю, яка завжди характеризувалася високим рівнем взаєморозуміння. 

«Важливою складовою розвитку туризму в Україні є взаємодія з іншими країнами. І тут ми дуже важливим вважаємо роботу з нашими партнерами з Організації Чорноморського Економічного Співробітництва. Окрім подорожей та відпочинку туризм став сьогодні впливовим каналом народної дипломатії, яка об'єднує мільйони людей, представників різних країн, культур, цивілізацій. І це є ще одним потужним імпульсом на шляху європейської інтеграції України,» - наголосив Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

У відкритті взяли участь представники 29 країн. В рамках Форуму пройде засідання міністрів туризму країн ОЧЕС, присвячене просуванню Чорноморського регіону як привабливого для туристів завдяки наявності унікальних та специфічних туристично-рекреаційних ресурсів та відповідної інфраструктури.

Під час Форуму також буде презентована Концепція туристичного брендування України, пройде низка міжнародних конференцій та круглих столів, зокрема, дискусія щодо ролі культурної спадщини для розвитку туризму; перспектив розширення оздоровчого туризму, а також з туристичного маркетингу територій та актуальних питань розробки і впровадження туристичного бренду України.

Сьогодні в столиці України за підтримки Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула та Всесвітньої туристичної організації (ЮНВТО) розпочав свою роботу ІІ Київський міжнародний туристичний форум, який триватиме 10-12 жовтня 2013 року.

«Україна за оцінкою Всесвітньої туристичної організації вже займає 9-е місце в Європі за кількістю туристів, які відвідують нашу країну.
Україна цікава світові. Ми маємо перетворити наш потенціал у точку росту вітчизняної економіки. Перед нами стоїть завдання до 2022 року удвічі збільшити число туристів в Україну – до 50 млн. на рік. Відповідно - з 400 тисяч до 1 мільйона зросте кількість робочих місць в галузі, а очікуване збільшення надходжень до бюджету зросте з 1,5 млрд. до 5 млрд. гривень,» сказав Олександр Вілкул на відкритті Форуму.