Роботи з підготовки до нового опалювального сезону вже виконані на 75%

12:00 13 Серпня 2013 року

Уряд посилив контроль за підготовкою об’єктів ЖКГ до нового опалювального сезону. З цього року всі акти та паспорти готовності мають бути підписані інспекцією Держенергонагляду та Державною інспекцією з експлуатації електростанцій та мереж. В Україні станом на 13 серпня роботи з підготовки об’єктів ЖКГ та соціальної сфери до опалювального сезону вже виконані на 75%. До 1 вересня мають бути закінчені підготовчі роботи до зими у всіх навчальних закладах країни. До 1 жовтня – на всіх об’єктах

  Віце-прем'єр Олександр Вілкул під час робочої наради в ПАТ «Київенерго» з питань підготовки до опалювального сезону


Він зазначив, що для зменшення споживання природного газу в Україні буде реконструйовано 663 котельні із впровадженням енергозберігаючих технологій, замінено понад 1 тисячу старих котлів на сучасні із більшим КПД та капітально відремонтовано ще понад 1 тисячу котлів. Для зменшення витрат на виробництво та транспортування тепла, якого наразі в теплових мережах втрачається близько 25%, в Україні буде замінено 474 км тепломереж.
«Зробити необхідно набагато більше. Але, першочергово, замінюються найбільш проблемні ділянки. Наприклад, на Троєщині в Києві, де були випадки відключення тепла та гарячої води, Київенерго за інвестиційною програмою проводить комплексну заміну розподільчих трубопроводів центрального опалення (ЦО) та гарячого водопостачання (ГВП), які вже зношені і перебувають в аварійному стані. Зокрема, за останні три роки на Троєщині для забезпечення мешканців району стабільним тепло- та водопостачанням замінено понад 60 км трубопроводів», - сказав Олександр Вілкул.
Цього року ПАТ «Київенерго», відповідно до інвестиційної програми, проводить перекладку теплових мереж, які живляться від трьох теплових пунктів в Деснянському районі.
Зокрема, по вул. Каштановій та вул. Бальзака заплановано реконструювати близько 2 км розподільчих тепломереж, з яких на сьогодні вже замінено 750 м.
Цього року загалом в Києві «Київенерго» за інвестиційною програмою замінить на нові 32 км трубопроводів, з яких 7 км магістральних трубопроводів великих діаметрів і 25 км розподільчих мереж. Термін експлуатації нових труб становить 50 років, що вдвічі більше за старі.
Олександр Вілкул зазначив, що впровадження енергозберігаючих технологій та модернізація трубопроводів є одним із шляхів недопущення підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.
«Уряд жорстко контролює ситуацію з тарифами на житлово-комунальні послуги. В кожному регіоні працюють робочі групи, які перевіряють економічну обґрунтованість тарифів та в разі знаходження порушень звертаються до Держцінінспекції, Антимонопольного комітету, органів прокуратури для вживання відповідних заходів», - сказав Олександр Вілкул.

 Станом на 13 серпня роботи з підготовки об’єктів ЖКГ та соціальної сфери до опалювального сезону вже виконані на 75% Станом на 13 серпня роботи з підготовки об’єктів ЖКГ та соціальної сфери до опалювального сезону вже виконані на 75%

План підготовки до опалювального сезону 2013-2014
План підготовки до опалювального сезону 2013-2014
Стан підготовки регионів
Стан підготовки регіонів

 


Довідково:

В Україні роботи з підготовки об’єктів ЖКГ та соціальної сфери до нового опалювального сезону вже виконані на 75%.На сьогодні вже підготовлено 142 тисячі житлових будинків (69% від плану), 17 тисяч шкіл (85% від плану), 12 тисяч дитячих садків (85% від плану) та 5,7 тисячі лікарень (78% від плану).Для забезпечення стабільної подачі тепла в новому опалювальному сезоні в Україні йде модернізація обладнання в котельнях. Відповідно до графіку вже підготовлено 18 тисяч котелень (74% від плану). Найвищими темпами ця робота проводиться у Вінницькій (86%), Дніпропетровській (81%), Закарпатській (85%), Миколаївській (82%), Рівненській (87%) областях.Також буде проведено реконструкцію 663 котелень (на сьогодні вже реконструйовано 486 котелень або 73%), буде замінено понад 1 тисячу котлів (вже замінено 782 котли) в котельнях та капітально відремонтовано ще понад 1 тисячу котлів (вже відремонтовано 803 котли).Нові сучасні котли мають більший КПД, використовують менше природного газу або використовують альтернативні види палива. В Україні з 2010 року споживання природного газу підприємствами ЖКГ вже скорочено на 10% (з 11,1 млрд. куб. м. до 10 млрд. куб. м).Протягом 3-х років стоїть завдання на 50% (на 4,2 млрд. кубічних метрів) зменшити споживання природного газу підприємствами теплокомуненерго. Для цього в ЖКГ впроваджуються енергозберігаючі технології, здійснюється перехід на альтернативні види палива та зменшуються витрати на виробництво та транспортування тепла.Для зменшення втрат тепла до нового опалювального сезону в Україні вже підготовлено 17,7 км (72% від плану) та замінено 341 км теплових мереж (72% від плану). У проведенні цієї роботи найвищі темпи роботи мають Дніпропетровська (83%), Закарпатська (81%) та Миколаївська (84%) області.На сьогодні вже відремонтовано 1,2 тис км водопровідних мереж (72% до плану) та 449 км каналізаційних мереж (72%). Крім того, підготовлено 1,5 тис водопровідних насосних станцій (73%), 1,9 тис каналізаційних насосних станцій (72,4%); 183 водопровідних очисних споруд (75%); 617 каналізаційних очисних споруд (73%).