Олександр Вілкул вшанував пам'ять воїнів-афганців

16:26 15 Лютого 2014 року

З нагоди 25-тої річниці виводу військ з Афганістану Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул разом з ветеранами війни в Афганістані, військовослужбовцями, членами сімей загиблих вшанував хвилиною мовчання та поклав квіти до пам'ятника загиблим воїнам-афганцям «Вибух пам’яті» у Дніпропетровську. У заході також взяли участь голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Дмитро Колєсніков, голова обласної ради Євген Удод, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко, голова Дніпропетровського обласного об’єднання Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Віктор Волошин.

- Багатьох з тих воїнів, які виконували свій інтернаціональний обов'язок та пройшли дорогами війн у різних країнах світу, - з нами немає. Вони назавжди залишаться в наших серцях як символ високих ідеалів добра, миру, твердості духу, самовідданості та мужності. Чверть століття минуло як закінчилася кровопролитна війна в Афганістані. За десять років вона забрала життя близько п’ятнадцяти тисяч радянських воїнів. Більше 200 наших земляків так і не повернулися на рідну землю, понад 800 стали інвалідами. Наш обов’язок – пам'ятати та берегти правдиву історію, надавати підтримку і увагу кожному воїну-інтернаціоналісту, який сьогодні є з нами, - сказав Олександр Вілкул.

- Указом Президента України 2014 рік оголошено Роком учасників бойових дій на території інших країн. - Наше завдання, вшановуючи пам'ять загиблих в боях, зробити так, щоб над Україною завжди було мирне небо. Щоб українські матері більше не отримували похоронок на своїх синів. Таке завдання змушує наш народ об'єднатися навколо спільних вічних цінностей, проявляючи найкращі якості – мудрість, вміння знаходити компроміс у пошуках рішень. Нас, українців, об'єднує глибока повага до воїнів-інтернаціоналістів, які проявили незламну мужність при виконанні військового обов'язку, - сказав Віце-прем'єр.

У цей день на честь воїнів-інтернаціоналістів відбулося урочисте проходження парадних розрахунків Дніпропетровського гарнізону. У ньому взяли участь понад 330 військовослужбовців Збройних сил та інших військових формувань України. Також маршем пройшли учасники бойових дій в Афганістані та члени сімей загиблих воїнів-афганців. Урочистості на честь 25-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан закінчилися Панахидою за загиблими в Спасо-Преображенському кафедральному соборі.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у кожному місті та районі Дніпропетровської області пройшло багато заходів, у тому числі, з патріотичного виховання молоді. Зокрема, у навчальних закладах області створені музеї воїнів-інтернаціоналістів, працюють військово-патріотичні клуби, проводяться спортивні змагання на честь загиблих воїнів на території інших держав. Також щорічно проводиться фестиваль пісень, народжених на землі Афганістану – «Афганський вітер» у місті Дніпропетровську (всеукраїнський фестиваль) та «Перевал» у місті Орджонікідзе.

Олександр Вілкул зазначив, що питання соціального захисту учасників бойових дій, інвалідів війни та ветеранів Афганістану є одним з пріоритетів соціальної політики Президента України. За підтримки Уряду та обласної влади на Дніпропетровщині реалізується комплекс програм соціального захисту учасників бойових дій, ветеранів та інвалідів війти.

Всі інваліди, учасники бойових дій, які перебувають на обліку в управліннях праці та соціального захисту населення, Служби безпеки, МВС України, військкоматах, своєчасно до Дня Перемоги отримують щорічну одноразову матеріальну допомогу. Зокрема, у рамках соціальних ініціатив Президента у 2013 році допомога була збільшена та виплачена у таких розмірах: інвалідам війни 1 групи – 2415 грн; інвалідам війни 2 групи – 2110 грн; інвалідам війни 3 групи – 1895 грн; особам, за особливі заслуги – 2415 грн; учасникам бойових дій – 745 грн; членам сімей загиблих – 375 грн;  учасникам війни – 135 грн. З 1 грудня 2013 Урядом підвищено пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій (для воїнів інтернаціоналістів середній розмір пенсій збільшений на 85 грн і орієнтовно становить 2628 грн).

 Надається фінансова підтримка статутній діяльності обласній організації афганців. Така допомога також виділяється в містах і районах Дніпропетровської області. Значна увага приділяється медичному обслуговуванню інвалідів війни, в тому числі афганців. У лікувально-профілактичних закладах Дніпропетровської області працюють спеціально обладнані палати та госпітальні відділення для ветеранів війни, у тому числі в обласному госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни на 210 ліжок; в обласному госпіталі для ветеранів у селі Роздори Синельниківського району на 40 ліжок; в Дніпродзержинському госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни на 100 ліжок.

15 лютого, Дніпропетровськ. З нагоди 25-тої річниці виводу військ з Афганістану Віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул разом з ветеранами війни в Афганістані, військовослужбовцями, членами сімей загиблих вшанував хвилиною мовчання та поклав квіти до пам'ятника загиблим воїнам-афганцям «Вибух пам’яті» у Дніпропетровську. У заході також взяли участь голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Дмитро Колєсніков, голова обласної ради Євген Удод, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко, голова Дніпропетровського обласного об’єднання Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Віктор Волошин.