Олександр Вілкул відкрив в Києві виставку Петриківського розпису, тиждень тому внесеного ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини людства

14:37 13 Грудня 2013 року

- Українська нація продовжує формуватися. Занадто короткі були періоди української державності, занадто часто українці виявлялися по різні сторони кривавих протистоянь. Сьогодні українцям як ніколи потрібні перемоги. Загальні перемоги, що об’єднують Схід і Захід. Тиждень тому ЮНЕСКО надала українському самобутньому народному мистецтву - Петриківському розпису статус нематеріальної культурної спадщині людства. 600 експертів з 95 країн світу взяли участь у роботі сесії Міжурядового комітету ЮНЕСКО, на якій було ухвалене це рішення. Петриківка стала брендом не тільки України, але й світу. Сьогодні ми відкриваємо першу виставку Петриківського розпису після цієї історичної події, - сказав Віце-прем’єр Олександр Вілкул, який протягом трьох років був керівником проекту з розвитку та підтримки Петриківського розпису.
У найближчі 5 днів кияни і гості столиці зможуть побачити ту саму експозицію, яка була презентована у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі в червні цього року. Всі бажаючі можуть відвідати виставку шедеврів української народної творчості та приєднатися до цього свята національної культури.

 

- В подальшому виставки провідних Петриківських майстрів пройдуть в регіонах країни, в тому числі, в музеях Києва, - сказав Олександр Вілкул.

Виставка Петриківського розпису буде працювати 13-18 грудня в Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова (м. Київ, вул. Пирогова, 9). В експозиції виставки представлено понад 50 кращих робіт 4-х поколінь провідних Петриківських майстрів декоративного розпису 20-21 століття. Серед експонатів, зокрема, декоративні панно або так звані «мальовки», дерев’яні вироби (скрині, вази, інші побутові речі).
Під час заходу Петриківські майстри, студенти університету Драгоманова, журналісти та гості виставки завершили розпис 5-метрової дерев’яної ложки в Петриківському стилі. Керівник Національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій зафіксував новий рекорд «Найбільший предмет мистецтва Петриківського розпису в Україні».
Також під час виставки народний художник України Андрій Пікуш та майстри Петриківського розпису Людмила Лук’яненко та Вікторія Іванченко провели майстер-класи, на яких кожен відвідувач міг опанувати ази цього унікального народного мистецтва та власними руками створити собі на згадку невеличку «мальовку».

- Ми робимо все, щоб унікальний Петриківський розпис розвивався, а талант і унікальні знання Петриківських майстрів передавались з покоління в покоління. Якщо 3 роки тому Петриківським орнаментом писали 300-400 майстрів, то зараз ми можемо з упевненістю сказати, що тільки в Дніпропетровській області Петриківським розписом володіють вже більше 200 тисяч осіб, - сказав Олександр Вілкул.

Для цього реалізуються спеціальні освітні програми у дитячих садочках, школах і вишах Дніпропетровської області. Запроваджено єдиний регіональний урок з навчання школярів азам Петриківського розпису. В Дніпропетровському училищі культури відкрита спеціальна кафедра Петриківського розпису. Традиційним є міжнародний фестиваль-ярмарок «Петриківській дивоцвіт», в якому беруть участь майстри з Білорусі, Росії, Польщі.

Цього року на Дніпропетровщині було презентовано логотип «Петриківка», який було створено у відповідь на численні звернення місцевої громади, для того, щоб виокремлювати ті роботи, які створені саме в Петриківці. Логотип представляє собою квітку, виконану напівкруглими мазками. Це відомий усім елемент Петриківського розпису – «цибулинка».

- Петриківка - це споконвічне стародавнє козацьке мистецтво. Якщо ми підемо в музей і подивимося на козацьку збрую або шаблі, то побачимо, що орнаменти, вибиті на них - це наш Петриківський розпис - душа українського народу, - сказав Олександр Вілкул.

В останні три роки за підтримки Олександра Вілкула реалізується проект з просування Петриківського бренду за кордоном. Було проведено більше 50 виставок Петриківського розпису в багатьох країнах світу. Зокрема, Петриківський розпис вже презентовано в посольствах України країн Євросоюзу, Європейському Парламенті в Брюсселі, музеї сучасного мистецтва в Кувейті, в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, а також у відомій іспанській культурно-науковій інституції «Ateneo de Madrid», університеті Мадрида і в містах Барселона і Малага.

Як відомо, на розгляд Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО подавалися три об'єкта від України. Це - Петриківський розпис, який включено до списку нематеріальної культурної спадщини людства, а також Косовська кераміка і Сорочинський ярмарок.

- Я готовий поділитися з керівництвом Полтавщини та Івано-Франківщини досвідом проведення масштабної кампанії з просування бренду за кордоном. І Косовська кераміка, і Сорочинський ярмарок є гідними самобутніми явищами, які можуть доповнити «українську складову» спадщини людства, - сказав Олександр Вілкул.

Нагадаємо, що 5 грудня на 8-й сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка проходила в м.Баку (Республіка Азербайджан), було прийнято рішення про включення Петриківського розпису в список нематеріальної культурної спадщини людства.

Довідково:

Козацька зброя та побутові речі з візерунками в стилі Петриківського розпису збереглися з XVI-XVII століть. Сам хутір (сьогодні - смт, райцентр) Петриківка на Дніпропетровщині, що дав своє ім'я народному промислу, був заснований в 1772 році останнім кошовим отаманом Запорізької Січі Петром Калнишевським. Світові «Петриківку» відкрив у ХІХ столітті один з найзначніших українських істориків та етнографів Дмитро Яворницький, а офіційне визнання розпис отримав в 1936 році, вразивши уяву тисяч людей на першій великій виставці народної творчості в Києві. У радянські часи сувеніри з Петриківки експортувалися в більш ніж 80 країн світу.
Новий поштовх не лише українському, а й міжнародному визнанню «Петриківка» отримала близько 3 років тому, коли Петриківкою почав займатися особисто Олександр Вілкул, будучи ще губернатором Дніпропетровщини. Він перейняв сучасний досвід брендування і побудови іміджу регіонів, заснованого на популяризації їх унікальних культурно-історичних особливостей.

«Українська нація продовжує формуватися. Занадто короткі були періоди української державності, занадто часто українці виявлялися по різні сторони кривавих протистоянь. Сьогодні українцям як ніколи потрібні перемоги. Загальні перемоги, що об’єднують Схід і Захід. Тиждень тому ЮНЕСКО надала українському самобутньому народному мистецтву - Петриківському розпису статус нематеріальної культурної спадщині людства. 600 експертів з 95 країн світу взяли участь у роботі сесії Міжурядового комітету ЮНЕСКО, на якій було ухвалене це рішення. Петриківка стала брендом не тільки України, але й світу. Сьогодні ми відкриваємо першу виставку Петриківського розпису після цієї історичної події», - сказав Віце-прем’єр Олександр Вілкул, який протягом трьох років був керівником проекту з розвитку та підтримки Петриківського розпису.