Олександр Вілкул відкрив у Дніпропетровську Центр інноваційних технологій «Парк ракет»

16:17 29 Жовтня 2013 року

29 жовтня. Дніпропетровськ.

- Дніпропетровщина - космічна столиця України. Саме тут роками створювалася світова історія освоєння космосу. Тривалий час Дніпропетровськ був закритим містом для туристів, відвідувачів, іноземців. На засекречених дніпропетровських заводах розроблялися і будувалися складні ядерні балістичні ракети. Сучасний Дніпропетровськ залишається центром ракетобудування України. А відкритий сьогодні Центр інноваційних технологій «Парк Ракет» є візитною карткою міста, символом величної історії Дніпропетровська та його сучасної потужності, - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час урочистостей у «Парку Ракет», який він відкрив за дорученням Президента України Віктора Януковича.

Прикрасою експозиції Парку є ракети, створені в різні роки на Південному машинобудівному заводі. Зокрема, це 8К11 – одна з перших радянських балістичних ракет, виробництво яких було освоєно на початку 50-х років,  8К99 – перша ракета з мобільним стартом розробки КБ «Південне», а також «Циклон-3», яка розроблена на базі стратегічної бойової ракети 8К67. Це триступенева ракета легкого класу для запуску космічних апаратів різного призначення на низькі та середні кругові та еліптичні навколоземні орбіти.

Також на території Парку створений музейний комплекс, експозиція якого дозволить кожному з відвідувачів більше дізнатися про історію розвитку космонавтики та освоєння космосу, ознайомитися з досягненнями української науки та техніки.

«Парк Ракет має всі можливості стати однією з ключових точок туристичних маршрутів по Дніпропетровщині, місцем, де нові покоління дніпропетровців будуть з гордістю вивчати досвід своїх великих земляків, які творили історію та розвивали науку і техніку України», - сказав Олександр Вілкул.

У роботі над створенням «Парку ракет» були задіяні провідні підприємства та установи області: Південний машинобудівний завод ім. Макарова,  КБ Південне, Дніпровський проектний інститут, НВФ Дніпротехсервіс, Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. Макарова, Дніпропетровський національний університет ім. Гончара, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури.

«Саме на Дніпропетровських промислових гігантах - КБ Південне та Південмаш -  роками будувалася світова історія освоєння космосу. Проте зразки космічної техніки, які виготовлялися на Дніпропетровщині, майже ніколи до цього моменту не демонструвалися широкому загалу», - зазначив губернатор Дніпропетровщини Дмитро Колєсніков.

 «Сучасна виставка буде не лише цікавою туристам та жителям міста, а й корисною молодим науковцям, студентам та школярам. Ми сподіваємось, що новий музей «Парк ракет» надихатиме нових Янгелів, Конюхових та Макарових, які підкорюватимуть космічні висоти», - додав голова Дніпропетровської облради Євген Удод.

Виставковий зал музейного комплексу періодично буде наповнюватися тематичними експозиціями. Тут будуть проходити різноманітні виставки – від презентації інноваційних технологій світових брендів до виїзних експозицій провідних музеїв, таких як Музей Леонардо да Вінчі. Також в Центрі будуть представлені інтерактивні інсталяції, які оновлюватимуться раз на квартал.

 

29 жовтня. Дніпропетровськ. «Дніпропетровщина - космічна столиця України. Саме тут роками створювалася світова історія освоєння космосу. Тривалий час Дніпропетровськ був закритим містом для туристів, відвідувачів, іноземців. На засекречених дніпропетровських заводах розроблялися і будувалися складні ядерні балістичні ракети. Сучасний Дніпропетровськ залишається центром ракетобудування України. А відкритий сьогодні Центр інноваційних технологій «Парк Ракет» є візитною карткою міста, символом величної історії Дніпропетровська та його сучасної потужності», - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час урочистостей у «Парку Ракет», який він відкрив за дорученням Президента України Віктора Януковича.