Олександр Вілкул: Реалізація Україною і Латвією спільного проекту «ZUBR» сприяє розвитку транспортного коридору між Чорним і Балтійським морем

15:30 08 Жовтня 2013 року

Київ. Олександр Вілкул обговорив з послом Латвії пані Аргітою Даудзе двостороннє співробітництво у транспортно-транзитній сфері.

av+

 

- Політична підтримка Латвією євроінтеграційних прагнень України відбувається одночасно з розвитком економічних стосунків між нашими державами. Розвиток Україною і Латвією контейнерних перевезень транспортним коридором між Чорним і Балтійським морем сприяє підвищенню ефективності роботи європейської транспортної системи, - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

Він зазначив, що важливою складовою цього є реалізація спільних міжнародних проектів, зокрема, контейнерного поїзду «ZUBR», що йде за маршрутом Іллічівськ-Таллінн територію чотирьох держав - України, Білорусі, Латвії та Естонії.

Контейнерний поїзд «ZUBR» почав курсувати по Україні в лютому 2012 року. За цей час вже перевезено понад 6,6 тис контейнерів (понад 2,2 тис 20-футових та понад 4,3 тис 40-футових), або понад 11 тис TEU*.

Реалізація проекту «ZUBR» дозволила перевізникам здійснювати перевозки за пільговими тарифами, однаковими для всіх країн-учасниць, та отримати додаткову знижку у 20% від загальноприйнятих тарифів при експортно-імпортних перевезеннях. Також в рамках проекту використовується спрощена процедура митного та прикордонного огляду. Це дозволяє поїзду подолати маршрут довжиною більше 2 тис км за 58 годин, в той час як доставка контейнерів автомобільним транспортом – майже вдвічі довша.

Під час зустрічі сторони також обговорили можливість створення координаційного центру проекту «ZUBR» в Україні для підвищення ефективності його реалізації.

Нагадаємо, що в рамках офіційного візиту до України Президента Латвії Андріса Берзиньша у березні 2013 року сторони підписали Протокол про наміри між Міністерством інфраструктури України і Міністерством сполучень Латвії про співробітництво у сфері розвитку транспортного коридору між Балтійським морем і Чорним морем, а також Протокол про співробітництво між Іллічівським портом (Україна) і Вентспілським вільним портом (Латвія).

В Україні також реалізується міжнародний проект контейнерних комбінованих (різними видами транспорту) перевезень разом із залізницями та морськими портами Литви та Білорусі «Поїзд комбінованого транспорту «Вікінг». Він значно підвищує ефективність та обсяги контейнерних вантажоперевезень.

Довідково:

*TEU – (twenty-foot equivalent unit – англ.) умовна одиниця виміру місткості вантажних транспортних засобів. Використовується під час опису місткості контейнеровозів і контейнерних терміналів. Заснована на обсязі 20 футового (6,1 метрів) контейнера - металевої коробки стандартного розміру, яка може транспортуватися різними видами транспорту: автомобільним, залізничним і морським.

Олександр Вілкул обговорив з послом Латвії пані Аргітою Даудзе двостороннє співробітництво у транспортно-транзитній сфері.

«Політична підтримка Латвією євроінтеграційних прагнень України відбувається одночасно з розвитком економічних стосунків між нашими державами. Розвиток Україною і Латвією контейнерних перевезень транспортним коридором між Чорним і Балтійським морем сприяє підвищенню ефективності роботи європейської транспортної системи», - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.