Олександр Вілкул провів засідання Державної комісії щодо оперативного реагування на надзвичайні ситуації в осінньо-зимовий період

18:34 14 Жовтня 2013 року

Запобігти завжди легше ніж ліквідовувати! Тому вся комунальна техніка повинна працювати як тільки почнуться опади. А техніка Державної служби з надзвичайних ситуацій має передислокуватися у найбільш небезпечні регіони, як минулої зими ми передислокували  техніку на гірські перевали. Це було дуже ефективно. Прогнози Гідрометцентру усі служби мають отримувати оперативно. У разі погіршення погодних умов кожен керівник повинен через засоби масової інформації інформувати населення щодо ситуації. Люди мають отримувати оперативну інформацію

Віце-прем'єр, голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  Олександр Вілкул

Він також зазначив, що дії комунальних та автодорожніх служб, рятувальників, ДАІ та інших, в тому числі волонтерів координують штаби на чолі з керівниками відповідних районів, міст та областей. Результати роботи – персональна відповідальність керівників регіонів.

- Державна комісія з надзвичайних ситуацій надаватиме необхідну допомогу, - сказав Віце-прем'єр.

Як доповів Олександру Вілкулу перший заступник голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Данилюк, для оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації у зимовий період сформовано Міжвідомче угрупування сил у складі 40 тис 600 чоловік та підготовлено понад 11,5 тис одиниць спец техніки.

- Цього року вперше за завданням Уряду заздалегідь складена база і укладені договори з підприємствами по залученню техніки на випадок надзвичайної ситуації у зимовий період.  Завдяки цьому у випадку складних погодних умов буде додатково залучено 4,5 тисячі одиниць техніки. Місцеві органи влади мають наперед відпрацювати з цими підприємства алгоритм роботи під час можливих надзвичайних ситуацій, - сказав Олександр Вілкул.

Як доповів Віце-прем'єру перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорій Семчук для роботи взимку підготовлено 6,5 тис одиниць снігоприбиральної техніки. Це складає 100% від запланованого. Наразі завершується процес придбання посипкового матеріалу (96%). До кінця жовтня ця робота має бути завершена.

- Місцева влада має врахувати досвід минулої зими, оперативно реагувати на погіршення погодних умов та працювати на випередження. А у разі виникнення надзвичайних ситуацій у комунальному секторі – діяти скоординовано та ефективно. Це персональна відповідальність керівників регіонів, - сказав Віце-прем'єр.

За завданням Олександра Вілкула в Києві та усіх регіонах в жотвні будуть проведені спільні навчання Державної служби із надзвичайних ситуацій (ДСНС), Міноборони, МВС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури та комунальних служб. Під час тренувань буде відпрацьовано механізм взаємодії відповідних служб.

- Також повинні бути відпрацьовані алгоритми взаємодії з ДАІ, автодорожніми службами та волонтерами, - сказав Олександр Вілкул.

Він поставив завдання у кожному регіоні створити плани реагування у разі виникнення в осінньо-зимовий період надзвичайних ситуацій на об’єктах життєзабезпечення; аварій у системах електро, газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення; порушення автомобільного руху на дорогах державного та обласного значення, транспортного сполучення з населеними пунктами та роботи в них комунального транспорту.

 

Довідково:

До Міжвідомчого угрупування сил входять працівники Державної служби з Надзвичайних ситуацій, Збройних Сил України, внутрішніх військ МВС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Мінрегіону.

«Запобігти завжди легше ніж ліквідовувати! Тому вся комунальна техніка повинна працювати як тільки почнуться опади. А техніка Державної служби з надзвичайних ситуацій має передислокуватися у найбільш небезпечні регіони, як минулої зими ми передислокували  техніку на гірські перевали. Це було дуже ефективно. Прогнози Гідрометцентру усі служби мають отримувати оперативно. У разі погіршення погодних умов кожен керівник повинен через засоби масової інформації інформувати населення щодо ситуації. Люди мають отримувати оперативну інформацію», - сказав Віце-прем'єр, голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  Олександр Вілкул.