Олександр Вілкул перевірив стан виконання державних програм доступного житла

13:47 05 Грудня 2013 року

5 грудня. Віце-премєр Олександр Вілкул провів робочу нараду щодо реалізації державних програм доступного житла. «В рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича Урядом створено реальний механізм, завдяки якому українці за підтримки держави можуть отримати власне житло за доступною ціною. З 2010 року завдяки цьому майже 13 тисяч українських сімей вже отримали довгоочікуване житло. Це педагоги, медики, військові, працівники бюджетної сфери та молоді сім'ї», - сказав Віце-премєр-міністр Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул перевірив в смт Глеваха Київської області готовність будинку, який зводився за участі Державного фонду сприяння молодіжному кредитуванню

 В рамках наради Олександр Вілкул перевірив в смт Глеваха Київської області готовність будинку, який зводився за участі Державного фонду сприяння молодіжному кредитуванню.

 - В цьому році вже укладено договори з 4471 сім’єю. Це на 10% більше ніж за весь 2012 рік (4039 договорів). В новий будинок в’їзжають нові мешканці. Держава створила умови цим людям для отримання нового житла, завдання місцевої влади – створити комфортні умови для їхнього проживання, - сказав Віце-прем’єр Олександр Вілкул. Він поставив завдання місцевій владі та забудовникам прискорити усі роботи з благоустрою навколо будинку.

- Турбота держави про людей не закінчується наданням їм квартир у будинку. Місцева влада, зокрема, має забезпечити якісний благоустрій територій, наявність дитячих майданчиків, зон відпочинку. Будівництво повинно проводитись з урахуванням наявності місць у дитячих садочках, школах, медичних установах, - сказав Віце-прем’єр.

- Люди повинні почувати себе комфортно на новому місці. Необхідно звернути увагу на систему транспортного забезпечення, зокрема, благоустрою зупинок, графіків руху громадського транспорту, адже більшість новоселів в цьому будинку працюють в Києві, - сказав Олександр Вілкул.

Голова Правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін доповів Віце-прем’єру що в 2013 році станом на 1 грудня у Києві та Київській області державною підтримкою в рамках житлових програм, що реалізує Фонд, скористалися 877 сімей.

Віце-прем’єр дав завдання Леоніду Рисухіну активізувати інформаційно-роз’яснувальну роботу серед населення, в тому числі на рівні регіонів, за участі керівників регіональних відділень Фонду про умови отримання такого житла.

- Важливим елементом програм забезпечення українців житлом є створення єдиного реєстру осіб, які перебувають в чергах на отримання житла. Наразі існують сотні різноманітних обліків, які ведуть органи місцевого самоврядування, відомчі та галузеві структури. Цього року завершено створення Єдиного реєстра, завдяки цьому буде отримана реальна картина потреб у житлі в кожному населеному пункті України. Це також складова прозорості черги, - наголосив Олександр Вілкул. Віце-прем’єр дав завдання Мінрегіонбуду пришвидшити заповнення реєстру.

Також під час наради представник Мінрегіонбуду доповів Олександру Вілкулу, що на його доручення в листопаді виділено кошти на добудову будинків у Одесі, Ковелі, Луцьку, Хмельницькому, Житомирі та Луганську, де люди постраждали від діяльності шахраїв 2007-2008 роках. Зокрема, житловий будинок у Ковелі, який перебував у статусі проблемного кілька років, вже в грудні буде введено в експлуатацію. Олександр Вілкул дав доручення Мінрегіонбуду жорстко контролювати терміни виконання на зазначених об’єктах.

Загалом за Програмою будівництва доступного житла за принципом «30% на 70%», коли 30% вартості житла сплачує держава, а 70% - громадянин, з 2010 року 3 480 сімей отримали допомогу держави (в 2013 р. - 876 договорів). За програмою «Молодіжного кредитування», за якою кредити мають право отримати молоді сім’ї (такими вважаються сім’ї, в яких чоловік та дружина мають вік до 35 років) або одинокі громадяни віком до 35 років (відсоткова ставка – 3%, термін повернення кредиту – до 30 років) з 2010 року надано 1 506 кредитів, у тому числі в 2013 році - 406 договорів. За програмою «Здешевлення вартості іпотечних кредитів» (кредитна ставка не більше 16 %, з яких 13% компенсує держава) - з 2010 року надано 3 111 кредитів, в т.ч. в 2013 році - 1 878 договорів.

Віце-прем’єр зазначив, що «державні програми доступного житла стимулюють розвиток будівельної індустрії. Одне робоче місце в будівельній галузі створює ще 5 в суміжних галузях. За 9 місяців поточного року обсяги будівництва нового житла збільшилися на 19,1%, прийнято в експлуатацію 6,5 млн. кв.м загальної площі житла».

Протягом 2010-2013 років забезпечено щорічне зростання обсягів будівництва житла: 2010 рік – 9,3 млн. кв.м, 2011 рік – 9,4 млн. кв.м, 2012 рік – 10,7 млн. кв.м. У 2013 році очікується прийняття в експлуатацію обсяг - 11 млн. кв.м загальної площі житла.

Довідково:

Після проведення модернізації в сфері будівництва, зокрема, щодо спрощення процедури отримання дозволу на будівництво, Україна піднялась у рейтингу Світового банку «DoingBusinees за 2013 рік» на 145 пунктів (зі 186 місця на 41 місце). Удвічі зменшилася кількість дозвільних процедур (з 20 до 10), завдяки чому терміни отримання необхідних документів скоротилися більш ніж у 5 разів - з 375 днів до 73. У рамках імплементації європейських правових стандартів в Україні створено законодавчу можливість переходу від дозвільного до декларативного принципу початку робіт. Це ще один крок до збільшення обсягів будівництва в Україні.

До уваги ЗМI: повний видеозвiт тут.

5 грудня. Віце-премєр Олександр Вілкул провів робочу нараду щодо реалізації державних програм доступного житла. «В рамках соціальних ініціатив Президента України Віктора ЯнуковичаУрядом створено реальний механізм, завдяки якому українці за підтримки держави можуть отримати власне житло за доступною ціною. З 2010 року завдяки цьомумайже 13 тисяч українських сімей вже отримали довгоочікуване житло. Це педагоги, медики, військові, працівники бюджетної сфери та молоді сім'ї», - сказав Віце-премєр-міністр Олександр Вілкул.