Олександр Вілкул перевірив на Львівщині готовність ДСНС до надзвичайних ситуацій взимку та вручив сертифікати на службове житло

13:21 19 Листопада 2013 року

19 листопада, Львів.

- Запобігання, оперативне реагування та ліквідація надзвичайних ситуацій є однією з ключових функцій держави. Тому ми приділяємо особливу увагу підготовці кваліфікованих рятувальників та технічному забезпеченню пожежно-рятувальних частин, - сказав Віце-прем’єр, голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександр Вілкул. Він зазначив, що важливою складовою є також забезпечення рятувальників житлом.

 

 Олександр Вілкул провів робочу нараду у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності щодо підвищення якості освітньої підготовки майбутніх пожежників та рятувальників, зокрема, освоєння курсантами сучасних технологій рятування та пожежної справи, володіння сучасною технікою.

Ректор університету Михайло Козяр доповів Віце-прем’єру, що  заклад використовує в навчальному процесі новітні технології освіти. Зокрема, тут створена лабораторія інтелектуального моделювання, де розробляються методи моніторингу, прогнозування і запобігання надзвичайним ситуаціям, працює мультимедійний тренінговий центр, функціонує психолого-тренувальний центр для підготовки пожежних та рятувальних команд,  де курсанти психологічно адаптуються до дій в екстремальних умовах.

Наразі ведеться робота по створенню в університеті лабораторії геопросторових спостережень, яка дозволяє прогнозувати надзвичайні ситуації на основі даних дистанційного зондування Землі та геоінформаційних технологій.

- У цьому році університет головує в Європейській асоціації навчальних закладів, які працюють у сфері пожежної безпеки і цивільного захисту, що дає можливість курсантам та студентам брати участь у навчальних програмах обміну з європейськими учбовими закладами, а викладачам вивчати їх досвід. Всі ці заходи дозволяють працювати на випередження надзвичайних ситуацій, мінімізувати їх наслідки, - сказав Михайло Козяр.

Також Олександр Вілкул проконтролював роботу Консультаційного центру ДСНС, створеного для надання оперативної та достовірної інформації стосовно надзвичайних ситуацій, щодо того, як зберегти життя і здоров’я в небезпечних умовах, щодо заходів влади та необхідних дій населення під час такої ситуації.

Начальник Головного управління ДСНС у Львівській області Сергій Дмитровський доповів Олександру Вілкулу про роботу Служби 112 в регіоні, яка приймає «тривожні виклики» від населення. Планується, що цей пілотний проект, в якому використовуються і власні розробки Львівських рятувальників, буде масштабований на всі регіони України.

Також в цей день Олександр Вілкул вручив сертифікати на службове житло 14 сім’ям львівських рятувальників, які потребували поліпшення житлових умов.

- З 2010 року 366 сімей рятувальників та пожежників отримали квартири та службове житло. В тому числі в цьому році 49 сімей службовців ДСНС. І сьогодні новоселами стають ще 14 родин, - сказав Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул та голова Львівської облдержадміністрації Олег Сало вручили Головному управлінню ДСНС у Львівській області сертифікати на службову техніку, зокрема 3 снігоходи для забезпечення ефективної роботи підрозділів ДСНС регіону в умовах складного зимового періоду та проведення оперативних заходів в гірських Карпатських районах.

Також для забезпечення безперебійної передачі оперативної інформації рятувальники отримали 30 потужних радіостанцій, радіоретранслятор та GSM-шлюз, що забезпечить можливість телефонних дзвінків з мобільних апаратів на стаціонарні номери та навпаки, передачу інформації факсимільним зв’язком та електронною поштою.

19 листопада, Львів. «Запобігання, оперативне реагування та ліквідація надзвичайних ситуацій є однією з ключових функцій держави. Тому ми приділяємо особливу увагу підготовці кваліфікованих рятувальників та технічному забезпеченню пожежно-рятувальних частин», - сказав Віце-прем’єр, голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Олександр Вілкул. Він зазначив, що важливою складовою є також забезпечення рятувальників житлом.