Олександр Вілкул доручив Мінрегіону продовжити переговори з МБРР щодо реалізації в Україні проекту з підвищення енергоефективності комунального теплопостачання

14:50 21 Лютого 2014 року

Віце-прем’єр Олександр Вілкул доручив Мінрегіону продовжити переговори з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) щодо реалізації спільного проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України». Загальний обсяг фінансування в рамках проекту, що надійде від міжнародних фінансових організацій (МФО) може складати до 382 млн дол. США, з яких майже $332 млн. буде надано МБРР та близько $50 млн «Фондом чистих технологій» МБРР
- Співпраця Уряду з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) триває. Зокрема, необхідно завершити підготовку документів 10 підприємствам теплокомуненерго, які відібрані для участі в цьому проекті, - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.
Міністр регіонального розвитку Геннадій Темник доповів Віце-прем’єру, що наразі вже розроблено  Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) 6 підприємствами і в стадії розробки – ще 4 ТЕО.
Закінчення робіт з розробки ТЕО планується до  кінця червня.
Також в стадії завершення - підготовка повного пакету документів для проведення переговорів.
Завдяки реалізації проекту підприємства теплокомуненерго отримають фінансування на дуже вигідних умовах. За попередніми умовами МБРР, строк кредитування – 18 років з «платіжними канікулами» на 5 років. Річна відсоткова ставка станом на 27.01.2014 становить – 0,59%. За умовами залучення кредиту від «Фонду чистих технологій» МБРР, строк кредитування – 20 років, відсоткова ставка – 0,75%, «платіжні канікули» на 10 років.
За попередніми розрахунками економія споживання природного газу становитиме понад 47 млн м3 на рік (зниження на 3,2%), а зменшення виробничих витрат підприємств становитиме понад 467 млн грн на рік (11%). Зекономлені кошти можна буде спрямувати на подальшу модернізацію об'єктів теплоенергетики.
- Зекономлені кошти підприємства спрямують на подальшу модернізацію об’єктів теплоенергетики, – сказав Олександр Вілкул.
Нагадаємо, що 12 лютого 2014 року Кабмін прийняв рішення про залучення коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку для реалізації проекту «Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання України».
Для участі в проекті МБРР та Мінрегіоном були відібрані 10 підприємств теплокомуненерго («Вінницяміськтеплоенерго», «Міськтепловоденергія» (м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл.), «Харківські теплові мережі», «Івано-Франківськтеплокомуненерго», «Миколаївоблтеплоенерго», «Херсонтеплоенрго», «Дніпротеплоенерго», «Кіровоградтепло», «Донецькміськтепломережа» та «Чернігівська ТЕЦ»). Завдяки реалізації проекту ці підприємства зможуть модернізувати технічний стан систем центрального теплопостачання та підвищити якість комунальних послуг для громадян.
Зокрема, проектом передбачена реконструкція та модернізація систем центрального теплопостачання, основних та магістральних розподільчих теплових мереж; реконструкція ЦТП (централізованих теплових пунктів) з облаштуванням ІТП (індивідуальних теплових пунктів); реконструкція та будівництво нових котелень та  когенераційних станцій; впровадження автоматизованої системи диспетчерського управління теплопостачанням та встановлення енергозберігаючого обладнання.
Загальна сума кредиту, умови та строки кредитування будуть визначені за результатами переговорів з МБРР.
Урядом 13 лютого 2014 року затверджена постанова про залучення коштів МБРР для проведення тепло модернізації 10 підприємств по проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України»

Довідково:

Наразі Уряд разом з МФО реалізує чотири міжнародні проекти з модернізації ЖКГ.
Перший проект - проект розвитку місцевої інфраструктури, реалізується спільно зі Світовим банком в 14 містах 12 областях України. Це Одеса, Чернігів, Бориспіль, Кам'янець-Подільський, Черкаси, Коломия, Дрогобич, Харків, Херсон, Кременчук, Івано-Франківськ, Новгород-Волинський, Слов'янськ, Нова Каховка. Роботи в рамках проекту вже повністю завершені в 5 містах - Черкасах, Коломиї, Новій Каховці, Дрогобичі та Кам'янець-Подільському. Загальна вартість проекту – 140 млн дол.
Другий проект реалізується в Миколаєві спільно з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Проект спрямований на модернізацію систем водопостачання та водовідведення на суму понад 31 млн євро.
Третій проект - це «Модернізація теплопостачання, водовідведення та енергозбереження» реалізується в Україні спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку ( ЄБРР) на суму 147,5 млн євро в 8 містах: Велика Ялта, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Львів, Тернопіль, Житомир, Івано-Франківськ, Черкаси.
Четвертий проект «Демо Україна» реалізується в Україні з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCО) на загальну суму 10 млн євро. Він спрямований на впровадження енергоефективних заходів в секторі теплопостачання. Для участі у проекті відібрано 10 міст: Донецьк, Івано-Франківськ, Вінниця, Житомир, Кам'янець-Подільський, Київ, Олександрія, Кривий Ріг, Полтава, Сєвєродонецьк.
Наразі ведеться робота з МФО з розробки 5 проектів на суму майже 10 млрд. грн. Проекти стосуються підвищення ефективності регіонального управління, самоврядування, енергоефективності, ресурсозбереження та вирішення екологічних проблем.
Зокрема, я доручив Мінрегіону продовжити переговори з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) щодо реалізації в Україні спільного проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України».

Віце-прем’єр Олександр Вілкул доручив Мінрегіону продовжити переговори з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) щодо реалізації спільного проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України». Загальний обсяг фінансування в рамках проекту, що надійде від міжнародних фінансових організацій (МФО) може складати до 382 млн дол. США, з яких майже $332 млн. буде надано МБРР та близько $50 млн «Фондом чистих технологій» МБРР