Олександр Вілкул доручив КМДА та ДСНС забезпечити цілодобовий моніторинг Бортницької станції аерації у зв’язку з таненням снігу

14:31 11 Лютого 2014 року

Керівництво Київської міської державної адміністрації доповіло в.о. Віце-прем’єр-міністра Олександру Вілкулу про хід виконання робіт з реконструкції Бортницької станції аерації (БСА) та забезпечення якісного очищення стічних вод.

 - ПАТ Київводоканал здійснює управління Бортницькою станцією аерації (БСА), яка є комунальною власністю Києва. Тому стан справ на станції – це відповідальність місцевої влади. Але розуміючі складність об’єкту та його важливе значення для життєзабезпечення міста Києва, Уряд допомагає у вирішенні актуальних проблем підприємства. Почалося танення снігу, тому доручаю Київській міській державній адміністрації (КМДА) та Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС) забезпечити цілодобовий моніторинг та контроль за БСА, - сказав Олександр Вілкул.

Як доповів заступник генерального директора Київводоканалу Андрій Білик, за допомогою Уряду в 2013 році були завершені роботи з ліквідації наслідків аварії на Лівобережному каналізаційному колекторі (Д=3000 м), що сталася 17 січня 2012 року. Наразі наслідки аварії повністю ліквідовані – демонтовано та замінено на сучасні старі механічні решітки грабельного відділення (встановлені у 1965р), виконано підсипку зруйнованої частини колектора, відремонтовано частину внутрішніх електромереж системи електропостачання, замінено низку вимикачів, перемикачів та понижуючих трансформаторів, прокладено нові кабелі на установлених конструкціях та замінено пульти керування і розподільчі коробки.

Також тривають роботи щодо реконструкції насосної станції 1-го підйому Бортницької станції аерації у Дарницькому районі столиці та проектні роботи для реконструкції дюкерних переходів через Дніпро, які забезпечують перекидання стоків з правого на лівий берег з подальшим відведенням на БСА.

Як доповів директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міської державної адміністрації Дмитро Новицький, продовжуються роботи з укріплення та реконструкції дамб мулових полів №1 та №2, на яких знаходиться осад стічних вод. Вже здійснено нарощення дамби, почато ремонт дамби №2, збудовано 6 перепускних колодязів і перемичок навколо мулового поля та ін. Але роботи ще необхідно зробити багато. Реалізація розробленого Київводоканалом та затвердженого Урядом плану передбачає перехід на сучасні технології утилізації осаду та ліквідацію мулових полів.  

Як доповів Андрій Білик, у 2014 році плануються подальші роботи з комплексної реконструкції Бортницької станції аерації та вдосконалення технологічного процесу очищення стічних вод.

Зокрема, КМДА та Київводоканалом за підтримки Уряду  ведеться робота з залучення кредиту від уряду Японії в сумі 7,5 млрд гривень під 0,1% річних на 40 років (10 років канікул). Наразі японським агентством міжнародного співробітництва JICA вивчається проектно-кошторисна документація проекту з реконструкції Бортницької станції аерації.

Проектом реконструкції передбачається застосування передових європейських технологій. Наразі проект пройшов державну експертизу  і має бути затверджений Кабінетом Міністрів України.

Як доповів Андрій Білик, комплексну реконструкцію Бортницької станції аерації планується провести у дві черги, кожна з яких передбачає 5 пускових комплексів. Термін реалізації проекту 90 місяців. Така кількість пускових комплексів необхідна для забезпечення безперебійної роботи станції та якісного очищення води на весь період реконструкції.

За результатами наради Олександр Вілкул доручив Мінрегіону, Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінприроди, Київській міськдержадміністрації забезпечити виконання заходів, включених до плану реконструкції Бортницької станції аерації, дотримання графіку її реконструкції, забезпечити  стале функціонування БСА та якісного очищення стічних вод. А також прискорити подання на розгляд Кабміну проекту постанови про затвердження проектно-кошторисної документації за проектом «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації» для забезпечення фінансування цих заходів з держбюджету, бюджету міста Києва, а також за рахунок залучення кредитів, у тому числі під державні гарантії.

Олександр Вілкул проконтролював хід виконання робіт з реконструкції Бортницької станції аерації

 До уваги ЗМI: повний видеозвiт тут.


За додатковою інформацією звертатися за телефонами:

050 938 12 43, 098 376 49 35 Аліна Басова

11 лютого 2014 р. Керівництво Київської міської державної адміністрації доповіло в.о. Віце-прем’єр-міністра Олександру Вілкулу про хід виконання робіт з реконструкції Бортницької станції аерації (БСА) та забезпечення якісного очищення стічних вод.

«ПАТ Київводоканал здійснює управління Бортницькою станцією аерації (БСА), яка є комунальною власністю Києва. Тому стан справ на станції – це відповідальність місцевої влади. Але розуміючі складність об’єкту та його важливе значення для життєзабезпечення міста Києва, Уряд допомагає у вирішенні актуальних проблем підприємства. Почалося танення снігу, тому доручаю Київській міській державній адміністрації (КМДА) та Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС) забезпечити цілодобовий моніторинг та контроль за БСА», - сказав Олександр Вілкул.