На Південному ГЗК введений в експлуатацію комплекс циклічно-поточної технології для транспортування руди

16:38 23 Листопада 2013 року

23 листопада, Кривий Ріг. Олександр Вілкул на Південному гірничо-збагачувальному комбінаті був присутній на введенні в експлуатацію комплексу циклічно-поточної технології (ЦПТ) для транспортування руди. Новий комплекс відкриває можливості для нарощування обсягів видобутку руди та знижує собівартість її транспортування на 30-40%.

- Для розвитку металургійної галузі в умовах світової кризи на першочерговий план виходить собівартість продукції. Впровадження нових технологій, які підвищують ефективність праці та знижують собівартість видобутку руди на підприємствах галузі є одним з ключових факторів конкурентоздатності української металургії. А також вітчизняної економіки в цілому, оскільки гірничо-металургійний комплекс займає близько 20% у структурі ВВП країни, - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час введення в експлуатацію комплексу ЦПТ на Південному гірничо-збагачувальному комбінаті.

Віце-прем’єр зазначив на важливості того, що вивільнені в результаті впровадження нового комплексу кошти підуть на подальшу модернізацію комбінату.

- Я  розпочав трудовий шлях помічником машиніста екскаватора на Південному гірничо-збагачувальному комбінаті (ГЗК), виконував обов’язки гірничого майстра. Потім працював у керівництві комбінату. Південний ГЗК – назавжди залишиться для мене рідним підприємством. І я гордий тим, що моє рідне підприємство розвивається, - сказав Олександр Вілкул.

Як доповів Віце-прем’єру голова правління Південного ГЗК Костянтин Федін, спорудження в кар’єрі комбінату нового комплексу циклічно-поточної технології  забезпечить технологічні можливості проведення гірничих робіт на глибині кар’єру понад 300 метрів, створить перспективу для розвитку комбінату в майбутні періоди, сприятиме підвищенню економічної ефективності праці та створенню нових робочих місць.

- Аналогічну циклічно-потокову технологію, таку як сьогодні введено на Південному ГЗК,  ми впроваджували у 2006 році на Першотравневому кар’єрі Північного ГЗК під час будівництва нової дробильної фабрики №3. На той час це була найбільш масштабна програма не тільки на підприємстві, а й у всій гірничорудній галузі за всі роки незалежності України. Це дозволило значно збільшити обсяги видобутку руди, - сказав Олександр Вілкул, який на той час був Генеральним директором Центрального та Північного ГЗК.

Технологічно процес виглядає так: видобуту руду за допомогою екскаваторів завантажують на самоскиди та везуть до конвеєра. Цілий комплекс розгалужених підземних стрічкових конвеєрів та перевантажувальних вузлів доставляє руду нагору, долаючи відстань майже 4 тис погонних метри, де вона дробиться та далі надходить до рудозбагачувальних фабрик.

За рахунок зручності використання конвеєрів на більш глибоких горизонтах  відкриваються нові можливості для Південного ГЗК. А саме -  нарощування виробничих потужностей кар'єру до 30 мільйонів тон видобутку руди на рік вже до 2020 року. (Цьогорічна планова потужність кар’єру складає 23 млн тон).

- Модернізація – це ключ до стійкого і динамічного розвитку української економіки. Модернізація підняла з колін повоєнну Японію та Німеччину, стрімко вивела Азійських тигрів в число лідерів ринку, допомогла відбудувати нашу країну після Другої світової війни. Технічне та технологічне оновлення України і сьогодні - основний шлях для зміцнення конкурентоспроможності країни та підвищення добробуту людей, - сказав Олександр Вілкул.

23 листопада, Кривий Ріг. Олександр Вілкул на Південному гірничо-збагачувальному комбінаті був присутній на введенні в експлуатацію комплексу циклічно-поточної технології (ЦПТ) для транспортування руди. Новий комплекс відкриває можливості для нарощування обсягів видобутку руди та знижує собівартість її транспортування на 30-40%.