Для підвищення енергозбереження в житловому фонді вже утеплено понад 1200 багатоквартирних будинків

12:32 05 Листопада 2013 року

5 листопада. Київ.

- 80% житлових будинків в Україні збудовано до 80-х років минулого століття і втрачають до 60% тепла. Реалізовані проекти із санації (утеплення) будинків, а також встановлення теплових лічильників дозволяє в 1,5-2 рази зменшити споживання тепла і, відповідно, витрати населення на оплату цієї послуги. Вже утеплено понад 1200 багатоквартирних будинків. Наразі роботи тривають ще в понад 900 будинках, - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

Він зазначив, що Україна, яка модернізує житлово-комунальну галузь, є одним з найперспективніших європейських ринків для впровадження енергозберігаючих технологій. Позиція Уряду полягає в підтримці українських виробників та залученні закордонних підприємств для розміщення їх виробництв на території країни. І проведення в Києві IХ Міжнародного конгресу «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства» є важливим елементом для створення площадки з ефективної комунікації між фахівцями для розробки наступних спільних кроків.

- Цього року комплекс заходів із санації житлових будинків, а також заміни та реконструкції котлів (в понад 2 700 котельнях), заміни тепломереж (478 км) дозволив зменшити споживання природного газу підприємствами теплокомуненерго на 8%. Це важлива складова державної стратегії з енергозбереження та енергоефективності, - сказав Олександр Вілкул.

Для підвищення ефективності використання енергоресурсів запроваджується їх чіткий облік. Наразі  приладами обліку теплової енергії вже оснащено 50% будинків від запланованого (або 34,1 тис), лічильниками холодної води 42% будинків (або 47,8 тис), гарячої води 25% (або 7,8 тис).

Також закінчується установка приладів обліку на всіх об’єктах теплопостачання (котельнях, когенераційних установках тощо). Наразі 93% джерел теплопостачання вже оснащено приладами обліку.

- При розробці проектів модернізації ЖКГ використовується кращий закордонний досвід, зокрема, країн Східної Європи, де за радянські часи були побудовані будинки за такими ж самими проектами, як і в Україні, - сказав Олександр Вілкул.

- Важливою є участь у процесі модернізації ЖКГ самих громадян – власників житла. Тому одним з пріоритетних завдань, які стоять перед регіонами, є створення ефективного власника житла - організацій співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), а також активна позиція регіонів у розробці та реалізації власних проектів в цій сфері. Наразі вже реалізуються 209 регіональних проектів, - сказав Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Під час роботи Конгресу були обговорені актуальні проблеми модернізації ЖКГ та розглянутий кращий досвід країн Європи та Азії, зокрема у впровадженні енергоефективних технологій. За підсумками Конгресу було ухвалено декларацію з пропозиціями щодо удосконалення державної політики у ЖКГ та модернізації галузі. У конгресі взяли участь понад 200 учасників з 19 країн світу – виробників, постачальників послуг ЖКГ, науковців, представників органів влади.

«80% житлових будинків в Україні збудовано до 80-х років минулого століття і втрачають до 60% тепла. Реалізовані проекти із санації (утеплення) будинків, а також встановлення теплових лічильників дозволяє в 1,5-2 рази зменшити споживання тепла і, відповідно, витрати населення на оплату цієї послуги. Вже утеплено понад 1200 багатоквартирних будинків. Наразі роботи тривають ще в понад 900 будинках», - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.