Для модернізації ЖКГ уряд вже реалізує з міжнародними фінансовими організаціями 4 проекти вартістю понад 3 млрд грн

09:46 06 Листопада 2013 року

- Для зменшення обсягів використання природного газу, впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення якості водопостачання та водовідведення Урядом спільно з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) вже реалізується 4 проекти загальною вартістю понад 3 млрд грн, - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.

Зокрема, в 14 містах 12 областей України реалізується спільний зі Світовим банком проект розвитку місцевої інфраструктури на суму 140 млн дол. Проект спрямований на модернізацію систем водопостачання та водовідведення. У проекті беруть участь Одеса, Чернігів, Бориспіль, Кам’янець-Подільський, Черкаси, Коломия, Дрогобич, Харків, Калуш, Кременчук, Івано-Франківськ, Новоград-Волинський, Слов’янськ, Нова Каховка.

В рамках проекту вже замінено майже 50 км водопровідно-каналізаційних мереж, реконструйовано 408 насосних та каналізаційних станцій (із запланованих 460).

- Середній показник економії електроенергії на комунальних підприємствах, які завершили реалізацію проекту становить 30% (при запланованому показнику на рівні 15%), на 5% скорочено втрати води, - сказав Олександр Вілкул. Роботи в рамках проекту вже повністю завершено у 5 містах – Черкасах, Коломиї, Новій Каховці, Дрогобичі та Кам’янець-Подільському.

В місті Миколаєві реалізується проект Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) з модернізації систем водопостачання та водовідведення на суму понад 31 млн євро. В рамках проекту ведуться роботи з заміни майже 20 км мереж, оновлення 18 насосних станцій, реконструкції очисних споруд міста та будівництва 2-х нових відстійників. Проект планується завершити до кінця 2015 року, в результаті чого очікується зменшення на 25% споживання електроенергії, на 5% - втрат води в мережах, а також збільшення якості послуг водопостачання та водовідведення для людей, збереження екосистеми в басейні річки Південний Буг та Чорного моря.

Третій проект - «Модернізація теплопостачання, водовідведення та енергозбереження» реалізується в Україні спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) на суму 147,5 млн євро у 8 містах: Велика Ялта, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Львів, Тернопіль, Житомир, Івано-Франківськ, Черкаси.

Також з  метою впровадження енергоефективних заходів у секторі теплопостачання в Україні впроваджується спільний з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCО) проект «Демо Україна» на загальну суму 10 млн євро. Для участі в проекті відібрано 10 міст - Донецьк, Івано-Франківськ, Вінниця, Житомир, Кам’янець-Подільський, Київ, Олександрія, Кривий Ріг, Полтава, Сєверодонецьк. Наразі Вінниця та Житомир вже підписали фінансові угоди.  Ведеться робота щодо підписання угод ще з 8 містами.

- Урядом ведеться робота щодо реалізації ще 5 спільних з Міжнародними фінансовими організаціями проектів з модернізації галузі ЖКГ на суму майже 10 млрд грн, - сказав Олександр Вілкул.

Вони стосуються підвищення якості муніципальної інфраструктури містах України, а саме – систем водопостачання та водовідведення, теплопостачання, енергоефективності житлових будинків.

«Для зменшення обсягів використання природного газу, впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення якості водопостачання та водовідведення Урядом спільно з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) вже реалізується 4 проекти загальною вартістю понад 3 млрд грн», - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.