Чемпіонат Європи з баскетболу U18 пройде в Донецьку

09:37 27 Листопада 2013 року

U18 Чемпіонат Європи з баскетболу серед чоловіків (дивізіон B)  пройде в Донецьку. Таке рішення 26 листопада оголосила ФІБА Європа за результатами засідання в Мюнхені (Німеччина).

Раніше  Рада ФІБА  Європа затвердила  перелік країн-господарів юнацьких та молодіжних чемпіонатів Європи у 2014 році, серед яких була й Україна. На проведення чемпіонату претендували Харків та Донецьк -  два міста з числа тих, які приймуть у 2015 Чемпіонат Європи з баскетболу серед чоловіків  «ЄвроБаскет 2015».

- Спортивні  свята міжнародного рівня відкривають Україну світові. У серпні цього року Україна успішно провела U16 чемпіонат Європи з баскетболу, який ФІБА Європа  визнала  кращим за всю майже 40-річну історію його існування. Чемпіонат U16 запалив нових юних зірок баскетболу, в тому числі і українських. Україна вдруге поспіль отримала право провести юнацький чемпіонат. Я впевнений, що U18 також пройде на найвищому рівні та залишиться в серцях глядачів як найгостинніший турнір. Для країни, яка готується до проведення ЄвроБаскету 2015, такі чемпіонати дуже корисні, бо популяризують  баскетбол та завдяки набутому досвіду допомагають якісно підготувати ще більш масштабні змагання, - зазначив Віце-прем'єр-міністр, секретар Координаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи з баскетболу ЄвроБаскет 2015  Олександр Вілкул.  

- Донецьк – вдалий вибір. Це місто має готову інфраструктуру та успішний досвід проведення великих спортивних подій. У Донецьку  люблять спорт, зокрема, баскетбол. Ми розраховуємо, що мешканці цього міста  будуть гостями на змаганнях U18. Провести юнацький баскетбольний турнір – це честь та велика відповідальність для міста. Я вважаю, що  Донецьк успішно впорається  з роллю господаря змагань, - додав віце-прем’єр.

Президент Федерації баскетболу України Олександр Волков підкреслив, що Донецька область має славні спортивні традиції, саме вона дала Україні багатьох великих спортсменів.

- Донбас також має здобутки і в баскетболі. У Суперлізі Донецька область представлена двома клубами: БК «Азовмаш» - семиразовий чемпіон України, БК «Донецьк» є чемпіоном Суперліги 2012 року. У Вищій лізі чемпіонату України цього сезону виступають три команди з Донецької області. Важливо, що баскетбольні клуби «Донецьк» і «Азовмаш» мають також і юнацькі команди, які грають у Всеукраїнській юнацькій баскетбольній лізі. БК «Донецьк» також представляє нашу країну в Європейській юнацькій баскетбольній лізі, в якій минулого сезону здобув золоті медалі. Нагадаю, п’ятеро переможців юнацької Євроліги – Віталій Зотов, Анатолій Хітьов, Антон Мусієнко,  Ігор Стародуб і  Сергій Павлов - виступали за збірну України на U16 чемпіонаті Європи в Києві, - зазначив очільник ФБУ.

Довідково:

Чемпіонат Європи U18 - загальноєвропейський чемпіонат з баскетболу серед національних команд для юнаків віком до 18 років. Буде проходити з 24 липня по 3 серпня 2014 року.

 Чемпіонат Європи U16 цього року був також успішно проведений в Україні,  у київському Палаці Спорту, з 8 по 18 серпня. В ньому взяли участь 16 європейських  команд.

ЄвроБаскет - міжнародний турнір серед європейських чоловічих збірних з баскетболу, який проводиться раз на 2 роки під егідою ФІБА Європа. Входить до ТОП 3 найбільших спортивних подій Європи, ТОП 5 найбільших спортивних змагань світу. ЄвроБаскет 2013 проходив у Словенії, від якої Україна урочисто прийняла естафету проведення турніру.

ЄвроБаскет 2015 пройде в Україні у вересні 2015 року. Він стане 39-м чемпіонатом Європи з баскетболу серед чоловіків. У турнірі візьмуть участь 24 команди, які проведуть 90 матчів. Містами-господарями стануть Київ, Львів, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків та Одеса.

U18 Чемпіонат Європи з баскетболу серед чоловіків (дивізіон B)  пройде в Донецьку. Таке рішення 26 листопада оголосила ФІБА Європа за результатами засідання в Мюнхені (Німеччина).